Η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα είναι η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος).

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, 64 ετών, αναδείχτηκε υποψήφια του VMRO-DPMNE σε συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Στρούγκα.

Η Σιλιάνοφσκα επικράτησε άνετα των οχτώ άλλων υποψηφίων που διεκδίκησαν το χρίσμα του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, εξασφαλίζοντας την ψήφο 408, από τους 519 συνέδρους του κόμματος.

Η Σιλιάνοφσκα ανέφερε ότι είναι ανεξάρτητη υποψήφια και ότι αποφάσισε να ζητήσει την στήριξη του VMRO-DPMNE επειδή το τελευταίο διάστημα οι απόψεις της συνέπεσαν με τις θέσεις του κόμματος αυτού σε μία σειρά ζητήματα, όπως η εναντίωσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο νόμο που διευρύνει την χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι καιρός η χώρα να εκλέξει γυναίκα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό εθνικίστρια, υποστηρίζοντας ότι έχει μεγαλώσει σε πολυεθνικό περιβάλλον.

Η Σιλιάνοφσκα είναι η πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώνεται ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM ) του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα στηρίξει κατά το έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει στις 3 Μαρτίου, ενώ βρίσκεται και σε συνομιλίες με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, προκειμένου να συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές κοινό υποψήφιο.