Η Νικαράγουα απελευθέρωσε την Πέμπτη 1.172 κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, όμως κανέναν από τους περισσότερους από 750 αντιπολιτευόμενους, μεταξύ των οποίων και η Βελγίδα Αμάγια Κόπενς, σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα για να γιορτάσουμε την αγάπη, τη φιλία και την οικογενειακή ζωή 1.172 αδελφοί και αδελφές μας που βρίσκονταν στο εθνικό μας σωφρονιστικό σύστημα επέστρεψαν» στο σπίτι τους, ανακοίνωσε η Ροσάριο Μουρίγιο αντιπρόεδρος και σύζυγός του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

«Τους ευχόμαστε μια αρμονική οικογενειακή ζωή και ο Θεός να τους προσφέρει μια νέα ευκαιρία να ζήσουν κάνοντας το σωστό και με εντιμότητα», πρόσθεσε η Μουρίγιο.

Εκατόν έντεκα γυναίκες περιλαμβάνονται μεταξύ των κρατούμενων που ωφελήθηκαν από το «οικογενειακό καθεστώς», μια ρύθμιση που επιτρέπει σε όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινές μικρότερες των πέντε ετών και έχουν επιδείξει καλή διαγωγή κατά τη διάρκεια της κράτησής τους να αφεθούν ελεύθεροι.

Ωστόσο κανείς από τους αντιπολιτευόμενους που κρατούνται στη Νικαράγουα δεν είχε αφεθεί ελεύθερος ως το απόγευμα, σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, επικαλούμενη τον Πιέρ Γκαλάν του Κέντρου Λαϊκής Δράσης ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον πρεσβευτή της Νικαράγουας στις Βρυξέλλες, είχε κάνει λόγο την Κυριακή για το ενδεχόμενο «να αφεθεί σύντομα ελεύθερη» η Βελγονικαραγουανή νεαρή φοιτήτρια της ιατρικής Αμάγια Κόπενς μαζί με ακόμη 35 κρατούμενες.

Με την ευκαιρία των εορτασμών για το τέλος της χρονιάς είχαν απελευθερωθεί 1.100 κρατούμενοι βάσει του «οικογενειακού καθεστώτος», όμως και πάλι κανένας πολιτικός κρατούμενος.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις της αντιπολιτευσης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 750 άνθρωποι που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί.

Από την πολιτική βία στη Νικαράγουα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 325 άνθρωποι από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο του 2018. Σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές εξακολουθούν να κάνουν συλλήψεις, αν και οι διαδηλώσεις έχουν σταματήσει εξαιτίας της καταστολής.

Οι περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι που έχουν συλληφθεί κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε έως και 20 χρόνια κάθειρξη.