Η Κούβα κατήγγειλε σήμερα (14/2) πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μετακινούν μυστικά ειδικές δυνάμεις πλησιέστερα στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο ενός σχεδίου να επέμβουν στη νοτιοαμερικανική χώρα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε «Δήλωση της Επαναστατικής Κυβέρνησης» αναφέρεται πως τα πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα ισοδυναμούν με απόπειρα πραξικοπήματος που έχει μέχρι στιγμής αποτύχει.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πιέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό, τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊδό επικαλέσθηκε πριν από τρεις εβδομάδες μια συνταγματική πρόβλεψη για να αναλάβει την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο πέρυσι έγινε με νοθεία.

Τα γεγονότα αυτά, αναφέρεται στη δήλωση, οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν δραστικές κυρώσεις που προκαλούν ζημιά «1.000 φορές μεγαλύτερη» από τη βοήθεια που προσπαθούν να υποχρεώσουν τη χώρα να δεχθεί.

«Από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος πέταξε στο Αεροδρόμιο Ραφαέλ Μιράντα του Πουέρτο Ρίκο, στην Αεροπορική Βάση Σαν Ισίντρο, στη Δομινικανή δημοκρατία, και σε άλλα στρατηγικής σημασίας νησιά της Καραϊβικής, πιθανόν χωρίς να το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών», αναφέρεται στη δήλωση.

«Οι πτήσεις αυτές προέρχονταν από αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες επιχειρούν μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων και του Σώματος των Πεζοναυτών, που χρησιμοποιούνται για μυστικές ενέργειες», προστίθεται.

Η Κούβα τονίζει πως είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «δημιουργήσουν διά της βίας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο υπό διεθνή προστασία, επικαλούμενες την υποχρέωση να προστατεύουν αμάχους και εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα».