Σύμφωνα με την Εκθεση του Μονάχου για την Ασφάλεια, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο όγκος των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς διπλασιάστηκε στην περιοχή από το 2013 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, σημειώνει η Ντι Βελτ στο φύλλο της.

Στην έκθεση τονίζεται πως οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν καθώς η παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μειωνόταν.

Από τις 10 χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον πλανήτη, οι επτά βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Ισραήλ και το Κουβέιτ.

Πάντα κατά την έκθεση, το Ιράν διαθέτει περισσότερους στρατιώτες, περισσότερα άρματα μάχης και περισσότερα υποβρύχια από τους αντιπάλους του στην περιοχή.

Μεταξύ του 2014 και του 2018, το 53% των όπλων που προμηθεύονταν οι χώρες της Μέσης Ανατολής προερχόταν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα της υπηρεσίας Jane’s Markets Forecast που περιέχονται στο κείμενο.

Ακολουθούν η Γαλλία (11%) και η Βρετανία (10%). Η Γερμανία προμήθευσε μόλις το 3% του συνόλου.

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια — στην οποία δίνουν το

παρών κάθε χρόνο ηγέτες και ειδικοί σε θέματα άμυνας και διπλωματίας — θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο (15 – 16 Φεβρουαρίου).