Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τέταρτη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση- σκάνδαλο, εκτιμά ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του με αφορμή τη σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια. Σημειώνε ότι προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου για τη πορεία της μήνυσης που έχει καταθέσει η ΛΑΕ «για το μέγα σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», ενώ τονίζει την ανάγκη για ευρεία σεισάχθεια (διαγραφή) ιδιωτικών χρεών

«Η κυβέρνηση Τσίπρα- Δραγασάκη- Τσακαλώτου- Φλαμπουράρη φέρνει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν καταντήσει μεγάλη συμφορά για την οικονομία, την κοινωνία και το μέλλον της χώρας», τονίζει ο Παν. Λαφαζάνης.

Υπενθυμίζοντας ότι η Πολιτική Γραμματεία της ΛΑΕ έχει «σχεδόν δύο χρόνια τώρα, καταθέσει τεκμηριωμένη μήνυση προς όλους τους υπευθύνους, για το μέγα σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζημίωσε και μάλιστα χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα, την χώρα με πάνω από 40 δισ. σε μία νύχτα», επισημαίνει ότι ενώ η μήνυση αυτή, «προφανώς με άνωθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις, έχει μπει στο ψυγείο» «η κυβέρνηση είναι έτοιμη τώρα να φεσώσει ξανά την χώρα και τον λαό και να προχωρήσει και σε τέταρτη συφοριασμένη ανακεφαλαιοποίηση».

Σημειώνει ότι ο χαρακτήρας των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια που προωθούν κυβέρνηση, τραπεζίτες και θεσμοί, «είναι απολύτως αδιέξοδος και δεν πρόκειται να λύσει το εκρηκτικό πρόβλημα», «ενώ θα προκαλέσει νέες συμφορές στην κοινωνία και την οικονομία».

«Το πρόβλημα με τα "κόκκινα" δάνεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια δεν διαθέτει καθόλου εισοδήματα ή τα εισοδήματα τους είναι τόσο πενιχρά ώστε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή οποιονδήποτε δόσεων», επισημαίνει ο γραμματέας της ΛΑΕ και τονίζει:

«Αυτήν την ώρα εκείνο που έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος είναι μια ευρεία «σεισάχθεια» (διαγραφή) των ιδιωτικών χρεών των μικρομεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως τη μόνη διέξοδο για να ανασάνει η κοινωνία και να επανεκκινήσει η οικονομία. Μια τέτοια σεισάχθεια, όμως, για να προχωρήσει, απαιτεί μια ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική και πορεία στην χώρα».