Την έκδοση διαβατηρίων της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες οργανώσεις Τσάμηδων που έχουν έδρα, κατά βάση, την Ολλανδία, προπαγανδίζοντας ότι για την ενέργεια αυτή έχουν πάρει το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «είδηση» προβάλλεται ως μεγάλη επιτυχία και στις δεκάδες ιστοσελίδες που διατηρούν, μέσω των οποίων παρακινούν τους Τσάμηδες της Αλβανίας και του εξωτερικού να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για την έκδοση του διαβατηρίου.

Πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο αυτοαποκαλούμενος «πρωθυπουργός της Τσαμουριάς» Φεστίμ Λάτο, ο οποίος κατά καιρούς παρουσιάζει φωτογραφίες από τον «Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς».

«Γενοκτονία Τσάμηδων»

Ο Λάτο είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμη και για τους Τσάμηδες που ζουν στην Αλβανία. Δραστηριοποιείται γι αυτό τον σκοπό τουλάχιστον από το 2005 και έχει προσπαθήσει να προωθήσει ζήτημα γενοκτονίας Τσάμηδων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πριν από ένα χρόνο, στις αρχές του 2018, ο Λάτο πέτυχε να εμφανιστεί σε συνέδριο των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, όπου φέρεται να έθεσε σε ευρωβουλευτές και αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου θέμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τσάμηδων από την Ελλάδα,.

Τους τελευταίους μήνες, η προπαγάνδα, ακόμη και με Fake news, μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων αλλά και των κοινωνικών δικτύων εντείνεται.

Τώρα σειρά πήραν τα διαβατήρια, τα οποία κοστίζουν περίπου 250 ευρώ. Πρόκειται για καλοστημένη μπίζνα του Λάτου που έχει τον μανδύα του εθνικισμού ή για κάποιο άλλο ύποπτο παιχνίδι;

Πηγή: epiruspost.gr