Θέμα εβδομάδων αποτελεί η εκκίνηση από την κυβέρνηση των διαδικασιών επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Φίλης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο σε τμήμα του Αιγαίου, όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, το πιθανότερο είναι η διαδικασία να γίνει με σχέδιο νόμου και όχι μέσω των Προεδρικών Διαταγμάτων που έχει ετοιμάσει ο Ν. Κοτζιάς, αλλά και να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η αντιπολίτευση πάντως είχε αντιδράσει σφόδρα στην τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται έτσι το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν «ειδικές συνθήκες».

Αντίθετα με τη συμφωνία των Πρεσπών, η αντιπολίτευση έχει ζητήσει προηγούμενη συνεννόηση για το μείζονος σημασίας ζήτημα που συνιστά αλλαγή εθνικής πολιτικής από το 1974.

Ας σημειωθεί ότι το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Βάσει εθιμικού κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που ενσωματώνεται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από