Νέα σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από την Λαμία αποκάλεσε ξανά τον κ. Τσίπρα «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος κάνει κακό στη χώρα» και επανέλαβε τις καταγγελίες του για συνδιαλλαγές, δανεικούς βουλευτές και ευκαιριακές πλειοψηφίες από την κυβέρνηση.

«Μία κυβέρνηση μειοψηφίας δανείζεται βουλευτές κατά περίπτωση και νομοσχέδιο. Ψάχνει δεκανίκια για να περάσει μερικές ακόμη εβδομάδες στην εξουσία. Άλλοι είναι οι βουλευτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Άλλοι είναι οι βουλευτές που κυρώνουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Και άλλοι είναι βουλευτές που ψηφίζουν τα νομοσχέδια. Τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια γίνονται αντικείμενο συναλλαγής. Η συμπολίτευση έχει σηκώσει σημαία ευκαιρίας – κι αυτός είναι ο πιο ήπιος τρόπος να περιγραφεί η κατάσταση. Γιατί θα μπορούσε να γίνει λόγος και για βουλευτές σε τιμές ευκαιρίας. Ποτέ άλλοτε η ελληνική πολιτική δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά όσο σήμερα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εκτίμησε ότι οι αλειλές του πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα πιάνουν τόπο.

«Τι και γιατί φοβούνται τόσο πολύ; Πόσο αποτιμάται η σιωπή του κ.Καμμένου για τα ένοχα μυστικά που τον ενώνουν με τον Πρωθυπουργό;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ.Τσίπρας είναι πια ένας δημοσίως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαστής δεν σταματά ποτέ ό,τι κι αν πάρει. Όπως όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμά του και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Όπως απειλή για την πολιτική τάξη είναι και όσα διαδραματίζονται στο κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, λέγοντας πως με τη στάση του «προκαλεί θλίψη καθώς αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση κουρελού», αναφερόμενος στα σενάρια περί αλλαγής του κανονισμού της Βουλής.

«Παρελθόν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι εκλογές θα σαρώσουν τα διαδικαστικά αναχώματα που πάνε να στήσουν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» και εκτίμησε πως τα δύο κόμματα «είναι ήδη παρελθόν στη συνείδηση των Ελλήνων, καθώς παρά τις συναλλαγές δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια».

«Στην Οικονομία, ο κατήφορος συνεχίζεται: Η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά εκτός αγορών (…) η Ελλάδα πρόσφατα πήρε 2,5 δις -με επιτόκιο όμως 11 φορές μεγαλύτερο από εκείνο με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος. Ενώ, την ίδια ώρα δέσμευε υποχρεωτικά τα αποθεματικά όλων των οργανισμών, των δήμων και των νοσοκομείων. Και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποιούσε ότι οι κλειστές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

«Όταν στη Βουλή παίζεται η «κωμωδία της Γκαζόζας» και στην οικονομία το δράμα των φόρων, η κοινωνία βιώνει τη δική της τραγωδία: Ένα ανίκανο κράτος αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες, όπως αποδείχτηκε στο Μάτι και στη Μάνδρα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε»

«Αυτοί που διαλαλούσαν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, απεδείχθησαν μια κυνική ομάδα που κατέκτησε την εξουσία με ψέματα και προσπαθεί να τη διατηρήσει πάση θυσία και ευτελίζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας.Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα. Δεν έχει υπάρξει Πρωθυπουργός που να προσβάλλει διαδηλωτές – παραβιάζοντας ανοιχτά και δημόσια το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Ούτε έχει υπάρξει ποτέ κυβερνητικό στέλεχος με το ύφος και το ήθος του κ.Πολάκη».

«Μεγάλη εθνική περιπέτεια οι Πρέσπες»

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας λόγο για μεγάλη εθνική περιπέτεια. Η «συμφωνία, αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στους γείτονες», είπε και συνέχισε:

«Που προσφέρει στα Σκόπια τη δυνατότητα να τα μονοπωλήσει, ενώ η ελληνική Μακεδονία αποκαλείται ως «βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους». Αντιθέτως, για τον «μακεδονικό λαό», όπως αναφέρεται, η Συμφωνία καθιερώνει επικράτεια και πολιτισμό. Ανοίγοντας έτσι πληγές αλυτρωτισμού. Αλλά και πολλά προβλήματα, που έχουμε μπροστά μας. Είτε με τα εμπορικά σήματα στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας είτε με τα σχολικά βιβλία».

«Και -δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα- παρέδωσε το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο της χώρας, δηλαδή την έγκριση για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δεν άκουσε τις φωνές από κάθε άκρη της χώρας στα μεγάλα συλλαλητήρια. Ούτε έδωσε σημασία στο 70% των Ελλήνων που διαφωνούν με αυτήν τη συμφωνία. Αντίθετα, ο κ.Τσίπρας επιμένει να προσβάλλει τους Έλληνες, αποκαλώντας «ακροδεξιούς», «εθνικιστές» – ακόμη και ανόητους όποιους δεν είναι μαζί του», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο ντροπή και αλαζονεία. Είναι και ευθεία παραβίαση της βασικής αρχής που διέπει το δημοκρατικό δημόσιο διάλογο – το να σέβεσαι τον άλλο ακόμη κι αν διαφωνείς μαζί του».

Στη συνέχεια δεσμεύτηκε πως η εθνική προσπάθεια δεν θα σταματήσει καθώς επίσης και ότι θα αξιοποιήσει κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες από τη συμφωνία. Επανέλαβε πως δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα για βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εξήγησε:

«Υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτά ούτε θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν ποτέ, αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας».