Η πενθήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από μεθαύριο Κυριακή στο Ισραήλ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, χαρακτηρίζεται από αναλυτές στη Βιέννη ως «αρμονική υπόθεση ρουτίνας», καθώς, κατά τους ισχυρισμούς του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνησή του (σ.σ. ο συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων) είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή που υπήρξε στην αυστριακή ιστορία.

Βέβαια, εάν ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν δεν είχε επικρατήσει, κατά την επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4 ης Δεκεμβρίου 2016, του αντιπάλου του, του υποψηφίου του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, δεν θα γινόταν καν λόγος για επίσκεψη Αυστριακού προέδρου στο Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει (κατά τις εξαγγελίες του) να μποϋκοτάρει τους προερχόμενους από τους Ελευθέρους υπουργούς της κυβέρνησης Κουρτς.

Μετά την ορκωμοσία της νέας αυστριακής κυβέρνησης στις 18 Δεκεμβρίου 2017, και εξαιτίας των συνεχιζόμενων και επαναλαμβανόμενων αντισημιτικών συμπεριφορών στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, το Ισραήλ μποϋκοτάρει οποιαδήποτε επαφή με μέλη της αυστριακής κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα αυτό.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει ότι σέβεται την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην έχει επαφές με το συγκυβερνών στην Αυστρία Κόμμα των Ελευθέρων, «ταυτόχρονα όμως πρέπει να δηλώσω ότι αυτή η αυστριακή κυβέρνηση είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αυστρία».

Αναλυτές στην Βιέννη είχαν καταγράψει ισραηλινά «συμφιλιωτικά μηνύματα», μετά την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αυστριακό καγκελάριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να ευχαρίστησε τον καγκελάριο «για μία σειρά αποφάσεων και μέτρων που έλαβε τους τελευταίους μήνες η αυστριακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του καγκελάριου Κουρτς».

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος ενημέρωσε τον συνομιλητή του για «τα βήματα της αυστριακής κυβέρνησης και της αυστριακής Βουλής», με τα οποία εκφράζουν «την εκτίμησή τους απέναντι στην εβραϊκή Κοινότητα και την υποστήριξη τους προς την εβραϊκή κληρονομιά, την μνήμη στο Ολοκαύτωμα και τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού».

Σε δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν πως «το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι στο θέμα αυτό τόσο σαφές, όσο ποτέ, και αυτό όχι μόνον σε σχέση με την ιστορική μας ευθύνη, για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για το Ολοκαύτωμα, τον φόνο τόσων Εβραίων. Η κυβερνητική μας πολιτική είναι προπάντων πολύ σαφής, σε σχέση με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, και ελπίζω πολύ πως υπάρχει συνειδητοποίηση για αυτό», είχε αναφέρει.

Στο ερώτημα ως προς τις προβληματικές δηλώσεις (σ.σ. αντισημιτικές, ξενοφοβικές κ.α.) στελεχών του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν πολλές «προβληματικές» απόψεις, ωστόσο, όπως είπε, κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα του.

Μία επιπλέον φιλοϊσραηλινή χειρονομία από την πλευρά του καγκελάριου, προφανώς για να διασκεδάσει τα επικρινόμενα ολισθήματα του κυβερνητικού εταίρου του, ήταν η πρωτοβουλία του να συγκαλέσει ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 -στις 20 και 21 του περασμένου Νοεμβρίου στην Βιέννη, διεθνή διάσκεψη με θέμα «Αγώνας κατά του αντισημιτισμού και του αντισιωνισμού».

Υπενθυμίζεται, πως, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο τότε αρχηγό του, Γεργκ Χάιντερ, στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, την περίοδο 2000-2006, το Ισραήλ είχε αποσύρει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρέσβη του από την Αυστρία.

Εναντίον εκείνης της κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, της πλέον αμφιλεγόμενης στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της είχαν επιβάλει πολύμηνες κυρώσεις.

Με τον σχηματισμό της νέας έκδοσης κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων τον Δεκέμβριο του 2017, οι αντιδράσεις του Ισραήλ υπήρξαν αρκετά πιο ήπιες από εκείνες τον Φεβρουάριο του 2000 και περιορίζονται, μέχρι σήμερα, στο μποϋκοτάρισμα των προερχόμενων από τους Ελευθέρους, μελών της κυβέρνησης.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια το Κόμμα των Ελευθέρων προβάλει ιδιαίτερα τις επαφές που το ίδιο ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη, κάτι που από ισραηλινής πλευράς, όπως και από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αυστρίας, διαψεύδεται κατηγορηματικά.