Η Ρωσία αναμένει ότι η Βενεζουέλα πιθανόν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους της απέναντι στη Μόσχα, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ, μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA, με απώτερο στόχο να εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μαδούρο ο οποίος κυβερνά με δικτατορικό τρόπο, έχοντας παραβιάσει το Σύνταγμα τις χώρας και τον διαχωρισμό των εξουσιών σε αυτή.

Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν σύμμαχος της Βενεζουέλας έχοντας χορηγήσει δάνεια και πιστωτικές γραμμές ύψους τουλάχιστον 17 δισ. δολαρίων από το 2006. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που πλέον αγωνιά για το μέλλον του Μαδούρο, καθώς φοβάται ότι σε περίπτωση ανατροπής του ενδέχεται να μην επιστραφεί μεγάλο μέρος των δανείων της.

Καταγγελία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτηυ πως οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με παράνομη και ανοιχτή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με απόπειρα των ΗΠΑ να κατασχέσουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας.

Η Μόσχα αξιολογεί τη επίδραση που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βενεζουέλα υπό το φως των κυρώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πιθανόν θα υπάρξουν προβλήματα. Όλα τώρα εξαρτώνται από τον στρατό, τους στρατιώτες και πόσο πιστοί θα είναι στο καθήκον και τον όρκο τους. Είναι δύσκολο, αδύνατον να κάνει κάποιος εκτίμηση», δήλωσε ο Στόρτσακ σε δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει πλευρά ο στρατός της χώρας, που ως τώρα στέκεται στο πλευρό του Μαδούρο.