Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θέλει να ξανανοίξει την συμφωνία του διαζυγίου που συνομολόγησε στο τέλος του Νοεμβρίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να εκφράσουν την θέση τους επί σειράς τροπολογιών για την συμφωνία του Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι προς το απόλυτο συμφέρον του να αποχωρήσει με συμφωνία, αλλά οφείλουμε να έχουμε μία συμφωνία που θα έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και αυτό θα απαιτήσει ορισμένες τροποποιήσεις της συμφωνίας αποχώρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί, ότι «νομικές τροποποιήσεις του backstop θα είναι αναγκαίες για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Αυτό σημαίνει ότι θα ξανανοίξει (για διαπραγμάτευση) η συμφωνία αποχώρησης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρά το ότι ο χρόνος περνά, η κυβέρνηση «παραμένει αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου», όπως προβλέπεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση των Βρυξελλών, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών είναι σαφές, θέλουν την έξοδο με συμφωνία και κατανοούν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ όπως και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αναμένουμε ότι η πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με την ΕΕ εντός της ημέρας».

Η συμφωνία που υπέγραψε η Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορρίπτεται από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η Μέι θα ανοίξει τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο

Με ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, αναμένεται να ανοίξει τελικά στο κοινοβούλιο η συζήτηση για το Brexit --αντί για την προγραμματισμένη ομιλία του υπουργού για την έξοδο από την ΕΕ, Στίβεν Μπέρκλεϊ-- κατά την οποία αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις στους βουλευτές για τις επόμενες κινήσεις της, ώστε να έχουν μία εικόνα πριν να αρχίσει η ψηφοφορία στις τροπολογίες επί του σχεδίου της συμφωνίας αποχώρησης.

Από την σημερινή διαδικασία στο κοινοβούλιο αναμένεται να διαφανεί εάν θα υπάρξει κάποιο είδος λύσης στο αδιέξοδο του Brexit, με ένα εναλλακτικό σχέδιο που να είναι περισσότερο αποδεκτό από το κοινοβούλιο και να επιτρέψει αργότερα την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Οι βουλευτές έχουν ήδη καταψηφίσει το αρχικό σχέδιο της Συμφωνίας αποχώρησης της βρετανίδας πρωθυπουργού με διαφορά 230 ψήφων.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης, ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, θα ανακοινώσει σε ποιες από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα δοθεί χρόνος και με ποια σειρά.

Σε χθεσινή συνάντηση των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος με την Τερέζα Μέι, φάνηκε ότι κάποιοι από τους υποστηρικτές του Brexit είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροπολογία του βουλευτή Γκράχαμ Μπράντι, που βάζει χρονικό όριο ή αντικατάσταση του backstop, ωστόσο η ευρωσκεπτικιστική ομάδα ERG, δεν συμφωνεί και φαίνεται να συνεργάζεται με υποστηρικτές του Remain (των Τόρις) σε ένα άλλο σχέδιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζει ότι χρειάζονται δεσμευτικές αλλαγές στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης για το backstop. Η ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19.00 (τοπική ώρα).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από