Κυπριακό, ενέργεια και μεταναστευτικό βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της 5ης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Στη Σύνοδο λαμβάνουν μέρος η Γαλλία με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία με τον Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, η Ισπανία με τον ΥΠΕΞ Χοσέπ Μπορέλ Φοντέλ, η Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Πορτογαλία με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η Μάλτα με τον Πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ και η Κύπρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αναστασιάδης: Απώτερος στόχος η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης 

Απώτερος στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης, είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις τους στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου.

Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας που υιοθετήθηκε στη σημερινή σύνοδο.  Για το ζήτημα της Μετανάστευσης σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αλληλεγγύη.

Ως προς την ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ τους συνεργασίας, συζητήθηκε από τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας με στόχο η Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά ενέργειας.

Ευχαρίστησε τους αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε αναφορικά με το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, ότι προσβλέπει σε λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δείπνο που θα ακολουθήσει, κατέληξε.

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών 

Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς», είπε.

Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη. «Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα», σημείωσε.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

Έχουμε έναν αγώνα κατά του τράφικινγκ και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. Μίλησε για τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.  Ανέφερε ότι «κανείς δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

«Συμμεριζόμαστε όλοι το αίτημα του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη», είπε, για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες. Τέλος σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Τσίπρας: Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η συμφωνία των Πρεσπών

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι «το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

O έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ, τόνισε. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Τονίσαμε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».

«Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωζώνης  σημείωσε  ότι «πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο έλληνας πρωθυπουργός  δήλωσε: «Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», τόνισε. Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.