Δύο από τις ισχυρότερες Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται πλέον από τους Δημοκρατικούς, ζήτησαν πληροφορίες από την Deutsche Bank για τις σχέσεις της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Η τράπεζα έλαβε ένα αίτημα από την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών και την Επιτροπή Πληροφοριών», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Deutsche Bank.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει αν το αίτημα αυτό υποβλήθηκε με τη μορφή κλήτευσης (subpoena), κάτι που θα σήμαινε ότι η τράπεζα υποχρεούται να απαντήσει για να μην υποστεί κυρώσεις. Δεν έδωσε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για το τι αφορά η έρευνα των δύο Επιτροπών, αλλά περιορίστηκε να πει ότι η Deutsche Bank «θα παράσχει τις κατάλληλες πληροφορίες σε κάθε εξουσιοδοτημένη έρευνα».

Η γερμανική τράπεζα διεξάγει επί του παρόντος «εποικοδομητικό διάλογο με τις δύο Επιτροπές για να καθορίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις βοηθήσει στα εποπτικά καθήκοντά τους», πρόσθεσε.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε την Τετάρτη ότι οι δύο Επιτροπές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κοινή έρευνα για τις επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ με την Deutsche Bank. Τον Μάιο του 2017 Δημοκρατικοί βουλευτές είχαν ζητήσει από την τράπεζα να τους παράσχει έγγραφα σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές της οικογένειας Τραμπ, για να διαπιστώσουν αν υπήρχε κάποια σχέση της με τη Ρωσία, όμως η Deutsche Bank αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο να δίνει τέτοιες πληροφορίες.

Κλήση Κόεν από την Επιτροπή Πληροφοριών

Παράλληλα, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, όπως μετέδωσαν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάθεση αυτή πρόκειται να δοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στον Κόεν.

Το NBC ανέφερε επίσης ότι η κλήτευση επιδόθηκε σήμερα στον δικηγόρο.

Ο Μάικλ Κόεν, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε δυνητικά επικίνδυνο μάρτυρα για τον πρώην πελάτη του, ανέβαλε χθες την κατάθεση που επρόκειτο να δώσει στο Κογκρέσο στις αρχές Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η οικογένειά του δέχεται «απειλές» από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο ίδιος ο Τραμπ απέρριψε αυτήν την κατηγορία που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρώην έμπιστός του: ο Μάικλ Κόεν «απειλείται μόνο από την αλήθεια», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος, που χαρακτηρίζει "ψέματα" τις δηλώσεις που κάνει ο πρώην δικηγόρος του τους τελευταίους μήνες.

Ο Κόεν επρόκειτο να καταθέσει στις 7 Φεβρουαρίου και προς το παρόν δεν έχει οριστεί κάποια νέα ημερομηνία.