Πριν από μένα πήραν το λόγο Κοτζιάς, βασικός υπερασπιστής της συμφωνίας. Κατέθεσε πολλά έγγραφα εκτός από την επιστολή παραίτησης του, θα μάθουμε τι έγινε και τότε. Μετά μίλησε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ η οποία δεν μας εξήγησε γιατί οι δύο βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν διεγράφησαν, γιατί ο κ. Καμμένος έπρεπε να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, ανέφρε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε πολύ βολικό το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τον κ. Καμμένο να μην ρίχνει την κυβέρνηση όταν μπορούσε γιατί η καρέκλα είναι πάνω από όλα.

Όπως είπε: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί, ούτε να έχει φτάσει στο Κοινοβούλιο, είναι εθνική ήττα.

Η κυβέρνηση σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή, για μερικούς μήνες εξουσίες, γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, τόνισε.

Εχουμε μία κυβέρνηση που τη μία χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ,. Κοτζιά οι οποίοι αλληλομηνύονται.

Οπως είπε: Η Βουλή καλείται να αποφασίσει χωρίς να έχει το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος των Σκοπίων, γιατί; Μα γιατί δεν υφίσταται. ΟιΣκοπιανοί έχουν παραβιάσει το βασικό όρο να αλλάξουν το σύνταγμα τους και μετά να έρθει η συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμα και οι μετέωρες πρόνοιες της συμφωνίας δεν θα ισχύσουν από τώρα, αλλά όταν η χώρα μπει στο ΝΑΤΟ. Οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται εδώ και τώρα και των σκοπιανών κάποτε. Η μεθόδευση σας προσβάλλει την ελληνική Βουλή.

Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση είπε: ο τίτλος της λέει Δημοκρατία της Μακεδονία ςκαι το κείμενο αναφέρεται σε μακεδονικό λαό, αν οι σκοπιανοί είχαν αλλάξει ήδη το σύνταγμα τους δεν έπρεπε να αυτοχαρακτηρίζονται Βόρεια Μακεδονία;

Οπως είπε: Επείγεστε γιατί θέλετε να τελειώσετε μία ώρα αρχύτερα, γιατί ξέρετε ότι έχει χτίσει μία πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στην συναλλαγή. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική και όλοι θα τοποθετηθούν με ονοματεπώνυμο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: Ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύτηκε μυστικά. Παραβιάζοντας τις γραμμές δεκαετιών. Κ. Τσίπρα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές εδώ στήνατε σκευωρίες στα υπόγεια του Μαξίμου.

Όπως είπε: Ο κ. Καμμένος τώρα φορά τη στολή του Μακεδονομάχου ενώ αυτός έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα να υπογράψει τις Πρέσπες. Το προσυνεννοημένο διαζύγιο δεν πείθει κανένα.

Σημείωσε ακόμα ότι: Δεν μάθαμε ποτέ τι έγινε στο Υπουργικό, τι έγραψε ο Κοτζιάς στην επιστολή παραίτησης.

Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο, ούτε θα μιλήσω για προδοσία, δεν αρμόζει στο κοινοβούλιο. Η κοινωνία όμως ξέρει, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα σε όργιο δημαγωγίας.

Όπως είπε ο κ.  Μητσοτάκης:

-Η συμφωνία ανατρέπει πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ούτε διεκδίκησε το σύνολο του γεωτγραφικού χώρου της ΜΑκεδονίας. Σταθερά είχε μία και μόνη επιδίωξη να μην επιτρέψει σε άλλο λαό να μονοπωλήσει αυτή την περιφέρεια και να επιτρέψει την έγερση μειονοτικού ζητήματος. Αυτή η πολιτική θεμελιώθηκε από Βενιζέλο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν τα Σκόπια να μονοπωλούν τον όρο «Μακεδονία», με όχημα την ταυτότητα και τη γλώσσα.

-Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας. Μιλάτε για αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας από 1977. Μεγάλο ψέμα, ήταν τεχνική διάσκεψη. Είναι ψέμα και σε πολιτικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από την άλλη πλευρά, στα πρακτικά των συσκέψεων εμφανίζονται οι ίδιοι οι σκοπιανοί να ομολογούν ότι η Ελλάδα δεν ανα γνώριζε ανέκαθεν καμία «μακεδονική γλώσσα».  Ποτέ. και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς.

-Η συμφωνία δίνει δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως «μακεδόνες». Στον ΟΗΕ υπάρχουν πέντε χώρες με γεωγραφικό προσδιορισμό, σε όλες αυτές η ονομασία του κράτους συμπαρασύρει και την εθνότητα και την ιθαγένεια, ακόμα και εκεί που η επίσημη ονομασία είναι διαφορετική επικρατεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός, μόνο στη Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοι θα ονομάζονται «μακεδόνες» και θα ομιλούν την «μακεδονική».

-Καταφέρατε ακόμα και το περιβόητο erga omnes  να το στρέψετε εναντίον μας. Τους όρους «μακεδονικό» το κατοχυρώνετε για τη γείτονα. Το erga omnes αφορά και Ελλάδα και Σκόπια. Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα καθίστανται υποχρεωτικές και στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απδοέχτηκε να είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδονες» τους σκοπιανούς. Συγχαρητήρια. Πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν «μακεδονικός» στο brand τους και είναι εκτεθειμένες, καθώς το θέμα παραπέμπεται στο μέλλον. Αν ο όρος «μακεδονικά ροδάκινα» χρησιμοποιείται από παραγωγούς της Βέροιας θα υποχρεωθούν να το αλλάξουν, αλλά αυτά για εσάς είναι ψιλά γράμματα.

-Η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία τόσο διαφημίζετε και υποστηρίζετε δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο τη λέξη Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα δεν γράφει πουθενά Έλληνες Μακεδόνες. Το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς ορίζεται ως η βόρεια περιοχή του πρώτη μέρους, η περιοχή έχει όνομα και είναι κομματι της ελληνικής ιστορίας. Ούτε μία φορά η συμφωνία σας δεν μνημονεύει Έλληνες Μακεδόνες, τους περιφρονείτε. Οι σκοπιανοί διαπραγματεύτηκαν σοβαρά εσείς τι κάνατε; Απέκρουσαν τον όρο ελληνική Μακεδονία, εσείς γιατί τους αφήσατε; Αυτή η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Κοτζιάς – Τσίπρας στις Πρέσπες υπέγραψαν είσοδο ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ήδη από τις 22 Ιουνίου οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε, όλοι παρέα, δώσατε το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου. Δεν το πήρατε χαμπάρι κ. Καμμένε;

-Σύμφωνα με το άρθρο 2 η Ελλάδα οφείλει να συνεναίσει αυτόματα στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό, κάποιος θα μπορούσε να πει και για την ΕΕ. Το ερώτημα είναι τί γίνεται μετά; Θα συναινούμε και στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου αυτόματα; Εφόσον οι Ελληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι να ερμηνεύσω τη συμφωνία με τον τρόπο αυτό. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με συμωνία. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα ως κράτος – μέλος της ΕΕ. Θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο.

Η Συμφωνία δεν έρχεται να λύσει πρόβλημα, αλλά να προσθέσει. Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, αλλά δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο.

ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς, είπε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αν δεν είναι σεβαστές οι θέσεις της.

Κ. Τσίπρα μπορείτε να μου εξηγήσετε τι θα κερδίσει η Ελλάδα;

Δήθεν η Συμφωνία των Πρεσπών θα εμποδίσει ένα ισλαμικό τόξο στην περιοχή και στα Σκόπια, αυτό το ανατινάζουν οι ίδιοι οι σκοπιανοί. Αναγνωρίζουν ότι στη χώρα τους ζουν Τούρκοι, το στρατό των εκπαιδεύουν Τούρκοι, το πρώτο ταξίδι ο σκοπιανός ΥΠΕΞ το έκανε στην Τουρκία, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για ανιστόρητη και επιπόλαιη εξωτερική πολιτική.

Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας… Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»; πρόσθεσε.

Το θέμα για την Ελλάδα ήταν πάντα η επεκτατική προπαγάνδα των Σκοπίων, με αιχμή την ανύπαρκτη μειονότητα και την προσθήκη της λέξης Μακεδόνας ή Μακεδονία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέβλεπε τον κίνδυνο και παρότι ο ίδιος είχε δεχθεί την έννοια της σύνθετης ονομασίας απέκλειε κάθε έννοια ταυτότητας και γλώσσας. Ηδη κάποιοι έχουν φροντίσει αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «μέλη μακεδονικής μειονότητας» να πανηγυρίζουν, σήμερα. Θα τα βρούμε μπροστά μας κ. Τσίπρα ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την πάγια και διακομματική εθνική πολιτική.

Οπως είπε: Καταλαβαίνω ότι λέτε κ. Τσίπρα ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα μιλούσε ποτέ για «μακεδόνες», όπως έκανε μπροστά σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε ετο στόμα σας. Σε έγγραφα της αμερικάνικης πρεσβείας σημειώνεται ότι ήταν σχεδόν αδύνατο η ελληνική κυβέρνηση του 2008 να δεχθεί κείμενο που θα όριζε τους σκοπιανούς Μακεδόνες και τη γλώσσα μακεδονική. Σε αυτά είπε όχι η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, εσείς ανοίξατε την πόρτα στον κ. Ζάεφ.

Φοβάμαι όμως ότι μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι, να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε: Με είχατε πάρει ένα τηλέφωνο να με ρωτήσετε πώς θα σου φαινόταν το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεντ»; Αυτό είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού. Το είχατε δεχτεί.

Θυμίζω ότι η παράταξη μας έδωσε και δίνει μία μεγάλη μάχη. Καταγγείλαμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Απαιτήσαμε συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό εργαλείο και τα εθνικά θέματα. Εγώ είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διχάσει τους Ελληνες και να ενώσει τους Σκοπιανούς.

Μας κατηγορείτε ότι ψαρεύουμε στα θολά νερά της ακροδεξιάς: Εσείς συγκυβερνήσατε, εσείς δεν ολοκληρώνετε την δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ΝΔ πρόταξε το εθνικό συμφέρον, είπε την αλήθεια, άσκησε κριτική, πρότεινε λύσεις, ενημέρωσε τους εταίρους και έδειξε ποιοι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον, λέγοντας την αλήθεια στους Ελληνες και εξηγώντας το διακύβευμα.

Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Τα κατάπιατε αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα κάνατε γαργάρα. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Σημείωσε ότι: Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας.

Η Βουλή θα γίνει ο πολιτικός καθρέφτης στην οποία οι Ελληνες θα αντικρίσουν το πραγματικό πρόσωπο του καθενός μας. Για αυτό κάθε ψήφος στην Συμφωνία των Πρεσπών, σημαίνει ψήφος στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάξης: Όλα κρίνονται σήμερα και αύριο που θα γίνει η ψηφοφορία. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σας καλώ όπως είπε να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για στιγμές ευθύνης και αλήθειας και απευθύνθηκε σε όλους, καλώντας  να μη γίνουν οι Πρέσπες συνώνυμο της εθνικής υποχώρησης, να μην ανοίξουν και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό γιατί κάποιοι θέλουν να κλείσει άρον άρον για δήθεν σταθερότητα στην περιοχή, να μην εγκαταλείψουμε εθνική πολιτική και να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας, κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.