Στην έγκριση τροπολογίας για τη φορολόγηση των οικονομικών αποζημιώσεων που δίνονται στις Εκκλησίες για τα περιουσιακά στοιχεία τους που κατασχέθηκαν στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος (1948-1989), αξίας περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ, προχώρησε την Τετάρτη η Κάτω Βουλή της Τσεχίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε από το κομμουνιστικό κόμμα KSCM το οποίο την είχε θέσει ως όρο προκειμένου να υποστηρίξει σιωπηρά τη σύσταση το 2018 μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του λαϊκιστικού κινήματος ANO του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις και των σοσιαλδημοκρατών του κόμματος CSSD.

Το κείμενο εγκρίθηκε με ψήφους 106 υπέρ σε σύνολο 172 παρόντων βουλευτών, που εκπροσωπούσαν, εκτός από το ANO, τα κόμματα CSSD και KSCM, καθώς και από το ακροδεξιό κόμμα SPD.

Χάρη στον νόμο που είχε εγκριθεί το 2012, 17 Εκκλησίες στην Τσεχία, κατά κύριο λόγο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 75 δισεκ. κορωνών (2,9 δισεκ. ευρώ) που είχε κατάσχει το κομμουνιστικό καθεστώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Εκκλησίες αναμένεται επίσης να λάβουν αποζημιώσεις 59 δισεκ. κορωνών (2,3 δισεκ. ευρώ) για 30 χρόνια για τα περιουσιακά στοιχεία τους που δεν μπορούν να ανακτηθούν με φυσικό τρόπο. Το ποσό αυτό κρίνεται υπερβολικό από τον κυβερνητικό συνασπισμό

«Κανείς δεν αμφισβητεί επί της αρχής την αποκατάσταση. Όμως η τιμή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ANO, Γιάροσλαβ Φάλτινεκ.

Η φορολόγηση αυτών των αποζημιώσεων αναμένεται να αποφέρει στο κράτος περίπου 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο έως το 2030.

«Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε μπροστά στους κομμουνιστές και να δεχθούμε μια παραχάραξη της Ιστορίας», δήλωσε ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος ODS, Πετρ Φιάλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ενός άλλου δεξιού κόμματος, του TOP 09, Μίροσλαβ Κάλουσεκ, κατηγόρησε τους συντάκτες της τροποποίησης για «αντισημιτισμό», επειδή η φορολόγηση αναμένεται επίσης να πλήξει της αποζημιώσεις που δίνονται σε εβραϊκές θρησκευτικές οργανώσεις.

Το κείμενο θα αποτελέσει προσεχώς αντικείμενο μιας ψηφοφορίας στη Γερουσία όπου ο συνασπισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Είναι πιθανό η τροπολογία να καταλήξει στο Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την αναμενόμενη απόρριψή της από τη Γερουσία και την εκ νέου έγκρισή της από τους βουλευτές.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μόνικα Κλιμέντοβα, εκπρόσωπος της τσεχικής Επισκοπικής Διάσκεψης.

Ο βουλευτής του κόμματος των Πειρατών, Μίκουλας Φέριεντσικ, κατηγόρησε το ANO και το CSSD ότι θέλουν να «φιμώσουν τους κομμουνιστές» επειδή υποστηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλουν πραγματικά να εγκριθεί ο νόμος.

Οι πιστοί αποτελούν μειονότητα στη χώρα αυτή των 10,6 εκατ. κατοίκων, με 3,6 εκατ. άτομα να δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ενώ πέντε εκατομμύρια Τσέχοι άφησαν κενό το πεδίο «θρησκεία» στην εθνική απογραφή του 2011.