Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), που εδρεύει στις ΗΠΑ, κατήγγειλε την Τρίτη την «απελπισμένη απόπειρα» των αρχών του Σουδάν να «φιμώσουν τον Τύπο σε αυτή την περίοδο ταραχών», προχωρώντας στην ανάκληση των διαπιστεύσεων δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε, η CPJ επισημαίνει ότι έχει ενημερωθεί για τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανάκλησης των διαπιστεύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρ.

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ ελ Μπασίρ αφίχθη το βράδυ της Τρίτης στο Κατάρ και ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, βρήκε «εξαιρετικά ειρωνικό το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera είδαν να τους απαρνιέται το δικαίωμα να καλύψουν» τα γεγονότα στο Σουδάν αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Από τη 19η Δεκεμβρίου, στο Σουδάν ξέσπασε ένα κύμα αμφισβήτησης με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και να αυξηθούν ραγδαία οι τιμές των φαρμάκων, καθώς η χώρα αυτή βιώνει οικονομικό μαρασμό. Στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, κατά τον κυβερνητικό απολογισμό. Ωστόσο, ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς.

Στην ανακοίνωσή της, η CPJ πέραν των τριών συνεργατών του Al Jazeera καταγγέλλει επίσης την ανάκληση της διαπίστευσης ενός ανταποκριτή του δικτύου -- σαουδαραβικών συμφερόντων -- Αλ Αραμπίγια, καθώς και αυτών ενός ανταποκριτή κι ενός φωτοειδησεογράφου του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Από τη δική του πλευρά την Τρίτη το Al Jazeera καταδίκασε σε δική του ανακοίνωση την «αυθαίρετη» απόφαση των σουδανικών αρχών, η οποία αντίκειται κατ' αυτό προς τις «θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης».