Από σοβαρά επεισόδια, άγριες συγκρούσεις, μαχαιρώματα, δολοφονική επίθεση σε φωτορεπόρτερ και χημικά αμαυρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με δεκάδες χιλιάδες πολιτών από ολόκληρη τη χώρα να συρρέουν στην Αθήνα για να δώσουν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση, βροντοφωνάζοντας την αντίθεση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τραυματισμοί, διακομιδές πολιτών στα νοσοκομεία, μαχαιρώματα,  βανδαλισμοί, αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις είναι ο θλιβερός απολογισμός του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σύνταγμα, με τη σύγκρουση στο πολιτικό πεδίο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα επεισόδια που στιγμάτισαν το συλλαλητήριο άρχισαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά. Αυτή ήταν η αρχή του χάους με τους συγκεντρωμένους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, να αναζητούν καταφύγιο στα γύρω κτίρια. Σύντομα τα επεισόδια επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή. Ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε και κατά των παρατεταγμένων αστυνομικών δυνάμεων στην είσοδο της Βουλής, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με χρήση χημικών.

Από την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά αλλά και κατά τα επεισόδια τουλάχιστον τριάντα άτομα τραυματίστηκαν.

Μεταξύ αυτών εικοσιπέντε αστυνομικοί οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών αλλά και τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν δύσπνοια στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ ένα άτομο τραυματίσθηκε με μαχαίρι στον μηρό, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με το συλλαλητήριο.

Θύματα  οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι,  φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες που κάλυπταν το συλλαλητήριο.  Η εκτεταμένη χρήση χημικών προκάλεσε ασφυξία σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών. Μάλιστα το «Μεγάλη Βρετάνια» άνοιξε τις πόρτες προκειμένου να μεταφερθούν εντός του κτηρίου και να απομακρυνθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα.

Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής όταν  επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι τραυματίστηκαν περί τους  20 αστυνομικούς των ΥΜΕΤ.

Παράλληλα σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γιώργο Μαθιόπουλο στο «Σωτηρία» και το «Ιπποκράτειο» μεταφέρθηκαν έξι άτομα με αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά και ένας άνδρας με τράυμα στο κεφάλι.

Ωστόσο νωρίτερα πληροφορίες έκαναν λόγο για κλήσεις στο ΕΚΑΒ που αφορούσαν περιστατικά στα οποία δύο μικρά παιδιά αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα στην Πλατεία Συντάγματος.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί επίσης μεταφορά νηπίου χωρίς τις αισθήσεις του από το Σύνταγμα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Σχετικά το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Παίδων προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριων περί μεταφοράς του βρέφους  από το συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του έδωσε το στίγμα των επόμενων ημερών τονιζοντας πως «οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν. Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια: Πρόκειται για συμφωνία που ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους. Στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία».

Σε απάντησή του το Μαξίμου ανταπέδωσε τα πυρά  χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανεύθυνο και υποκριτή. «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πόσο ανεύθυνος είναι, αφού δε διστάζει να διχάζει τους Έλληνες για να κρατά ενωμένο το κόμμα του και να επιλέγει την πατριδοκαπηλία απέναντι στην εθνική ευθύνη Για άλλη μια φορά αποδεικνύει, επίσης, πόσο υποκριτής είναι»

Της αντιπαράθεσης προηγήθηκαν ανακοινώσεις για τα επεισόδια που εκτυλίσσονταν στο κέντρο της Αθηνας με τη ΝΔ να ζητά τις παραιτήσεις Γεροβασίλη και Παπακώστα.