Εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να... ξυπνήσουν το πρωί αν δεν πιουν το καφεδάκι τους. Πώς θα σας φαινόταν να εξαφανιζόταν από τον πλανήτη ο καφές;

Κι όμως, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει τουλάχιστον με βάση αυτά που λένε οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Επιστήμονες των Βασιλικών Κήπων της Βρετανίας εξέτασαν συνολικά 124 ποικιλίες και κατέληξαν πως πάνω από τις μισές πρέπει να θεωρούνται είδη προς εξαφάνιση.  Οι κυρίαρχες εμπορικές ποικιλίες Arabica και Robusta απειλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρασία.

Κάποιοι σπόροι μάλιστα διατηρούνται σε ειδικές τράπεζες αφού ακόμα και σήμερα η μαζική παραγωγή καφέ εξαρτάται από άγριες ποικιλίες οι οποίες είναι προς το παρόν ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή που σαρώνει τον πλανήτη.

Η ποικιλία Arabica, που αποτελεί περίπου το 60% της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, υπάρχει σε άγρια μορφή μόνο σε δύο χώρες, στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν. Ο φυσικός πληθυσμός των δέντρων στις περιοχές αυτές αναμένεται να μειωθεί κατά 50% έως το 2088.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από δυο δισεκατομμύρια κούπες καφέ καταναλώνονται καθημερινά.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από