Μια μέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να μεταθέσει την ομιλία του για την κατάσταση του Εθνους, λόγω του shutdown, ο Ντόναλντ Τραμπ ανταπέδωσε… , ενημερώνοντας την Πελόζι, τρίτο τη τάξει πολιτειακό παράγοντα της χώρας, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό αεροσκάφος και ως εκ τούτου αναβάλλεται το ταξίδι της στο Βέλγιο, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν εξαιτίας της μερικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της πολιτικής διαμάχης των δύο πλευρών με επίκεντρο το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό, που έχει αποτέλεσμα εδώ και 27 μέρες 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να έχουν τεθεί σε αργία ή να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

«Εξαιτίας του shutdown, με λύπη μου σας πληροφορώ ότι το ταξίδι σας στις Βρυξέλλες, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν αναβάλλεται», ανέφερε ο Τραμπ σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής.

«Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε ότι η αναβολή αυτής της εκδήλωσης δημοσίων σχέσεων είναι απολύτως ενδεδειγμένη», υπογράμμισε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Θα επαναπρογραμματίσουμε αυτή την επταήμερη εκδρομή σας όταν το shutdown τελειώσει».

Η Νάνσι Πελόζι, επικαλούμενη ανησυχίες ασφαλείας από την υπολειτουργία των υπηρεσιών, ζήτησε από τον Τραμπ να μεταθέσει τη βαρυσήμαντη ομιλία του για την κατάσταση του Εθνους, που πρόκειται να εκφωνήσει την 29η Ιανουαρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του επισήμανε ότι αν η πρόεδρος της Βουλής «επιθυμεί να κάνει το ταξίδι χρησιμοποιώντας εμπορική πτήση, αυτό θα ήταν βεβαίως δικό της δικαίωμα».

Τόνισε ωστόσο ότι «θα ήταν καλύτερο» εκείνη να παραμείνει στην Ουάσιγκτον και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης.