Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με επίκεντρο τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και το «σκηνοθετημένο διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράλληλα, ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα για να μην κυρωθεί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αιχμή του για συμφωνία που έγινε «υπό την πίεση τρίτων».

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κυβέρνηση κουρελού με δύο υπουργούς ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα την ψήφο εμπιστοσύνης. Με δύο βουλευτές ΑΝΕΛ που υποστηρίζουν τη συμφωνία χωρίς να διαγραφούν, με ένα βουλευτή που ήταν στο Ποτάμι και την κ.Παπακώστα…. Ποτάμι το πρωί, ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ. Ανεξάρτητος το πρωί, ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Πολιτική ανωμαλία»

Παράλληλα, μίλησε για «πολιτική ανωμαλία» με γυρολόγους βουλευτές αλλά και για κυβέρνηση μειοψηφίας. «Αποτελεί παραχάραξη των συσχετισμών της Βουλής, όσο και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση θέλει δεν θέλει, είναι μειοψηφία 145 βουλευτών. Για να κρύψει, δε, τις αλχημείες του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που κυβέρνησε με 151 βουλευτές. Ξέχασε, όμως, να πει ότι εκείνος είχε το 47% των ψήφων και μόνο ο εκλογικός νόμος τού στέρησε την άνετη πλειοψηφία. Ενώ αυτός είχε μόνο 35% -που κι αυτό δεν υπάρχει πια. Ψεύτης σε όλα του, ψεύτης και εδώ» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι στη Βουλή ο κ. Τσίπρας θέλησε να μεταθέσει ολόκληρο το πολιτικό πεδίο, «ξέχασε ποιος ήταν και τι έλεγε, φόρεσε τη στολή του μετριοπαθούς πολιτικού» και πρόσθεσε πως «κάποιοι θέλουν να τον παρουσιάσουν και ως το νέο ηγέτη της κεντροαριστεράς. Θα έρθει σε λίγο στην Κρήτη και θα μας πει ότι είναι και βενιζελικός την ώρα που κυβερνά με την Παπακώστα και τους Ζουράριδες».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως εκείνος δε θα συμμετέχει «σε αυτό το καρναβάλι» γιατί όπως εκτίμησε «το αίτημα των πολιτών δεν είναι να τους εξηγώ γιατί είναι κακός ο κ. Τσίπρας, αυτό το ξέρουν, αλλά να τους πω πως θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται άμεση προσφυγή στις κάλπες και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ «θα δώσει μάχη για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή».

«Επαναλαμβάνω αυτή η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το στυλό που του προσέφερε ο κ. Καμμένος, συνιστά εθνική υποχώρηση. Έγινε βεβιασμένα και πρόχειρα. Υπό την πίεση τρίτων. Χωρίς εθνική συναίνεση και ερήμην Βουλής και λαού. Αναγνωρίζει δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια και σπέρνει τον αλυτρωτισμό. Γιατί αυτός είναι που κάνει προβληματικό το όνομα και όχι το αντίθετο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι δύο φορές μέσα στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης αναγράφεται ο όρος «μακεδονικός λαός».

«Καταψηφίζω, λοιπόν, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και το λέω από την Κρήτη, που έχυσε αίμα στην Μακεδονία, ενώ η ίδια ήταν σκλαβωμένη. Από τις 5,5 χιλιάδες των Μακεδονομάχων, περίπου 3,5 χιλιάδες ήταν Κρήτες εθελοντές. Από τους τρεις ηγέτες-οπλαρχηγούς του Αγώνα, οι δύο ήταν συμπατριώτες μας. Και οι μισοί από τους ήρωες νεκρούς του, γεννήθηκαν σε τούτο το νησί. Η μακεδονική γη έχει μπολιαστεί με αίμα κρητικό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Φορτωθήκαμε με δύο ακόμα μνημόνια»

Αναφερόμενος δε στα θέματα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι πιο αδύναμοι ξέρουν ότι μειώθηκε το αφορολόγητο, καταργήθηκε το ΕΚΑΣ και με τον ΦΠΑ αυξήθηκαν παντού οι τιμές -από τα καύσιμα και τα τρόφιμα μέχρι το νερό και το ρεύμα.

«Οι αγρότες βλέπουν τις αυξημένες εισφορές. Και η μεσαία τάξη βιώνει την καταστροφή της με κερασάκι τον ΕΝΦΙΑ που αντί να καταργηθεί, αυξήθηκε και απλώθηκε σε κάθε ακίνητο και σε γωνιά της Ελλάδας. Όλοι ξέρουν ότι η χώρα το 2014 που με θυσίες είχε γλυτώσει τη χρεοκοπία και ήταν έτοιμη να βγει από τα προγράμματα, γύρισε πολύ πίσω: Αντί να σκίσει τα μνημόνια, φορτώθηκε με άλλα δύο».

«Το πρώτο από τα οποία κόστισε 100 δισ., ενώ το δεύτερο το πληρώνει και θα το πληρώνει τουλάχιστον μέχρι το 2023» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.