Είκοσι ένα χρόνια μετά την απόδρασή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ο 56χρονος Βούλγαρος Ογκνιάν Ατανάσοφ, που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, επέστρεψε στις ελληνικές φυλακές.

Όχι για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής των 18 ετών κάθειρξης που του είχε επιβάλει, σε δεύτερο βαθμό, το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, για διακίνηση 2,5 κιλών ηρωίνης, υπόθεση (είχε συλληφθεί στα μέσα στης δεκαετίας του ’90 έξω από τις Σέρρες), αλλά ως υπόδικος για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών που αποκαλύφθηκαν μετά την απόδρασή του, το 1998.

Ο αποκαλούμενος από τους αστυνομικούς ως «Βούλγαρος Εσκομπάρ» και «φαντομάς της κοιλάδας του Στρυμόνα», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οδηγήθηκε νωρίς το απόγευμα στον εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκτελεστούν πέντε από τα επτά εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν εις βάρος του από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Είχε προηγηθεί, τον Αύγουστο του 2010, η θετική γνωμοδότηση των βουλγαρικών δικαστικών Αρχών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο 56χρονος κατηγορούμενος θα έλυνε πρώτα τις εκκρεμότητες που είχε με την Δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας, εκτίοντας τις ποινές που τέλεσε εκεί.

Η απόφαση έκδοσής του υλοποιήθηκε τώρα και μετά την μεταγωγή του στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η προφυλάκισή του, μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις για τις οποίες διώκεται.

Ο ίδιος έδειχνε σωματικά καταβεβλημένος και είναι χαρακτηριστικό ότι ανέβηκε μέχρι τον τέταρτο όροφο του δικαστικού μεγάρου με αργό βηματισμό και υποβασταζόμενος από αστυνομικούς. Ο γενειοφόρος Ατανάσοφ ενημερώθηκε για τα εις βάρος του εντάλματα και στη συνέχεια ανέκφραστος, σύμφωνα με τους πάνοπλους αστυνομικούς που τον συνόδευαν, επέστρεψε στο μεταγωγικό όχημα, με το οποίο πήρε το δρόμο για τις φυλακές.