Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για διακομματικές συνομιλίες για το Brexit και η άρνηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συμμετάσχει σε αυτές, εάν προηγουμένως δεν αποκλειστεί η πιθανότητα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, βρίσκονται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής των Εργατικών.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, στην ανακοίνωση που έκανε χθες το βράδυ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε ότι ήδη έχει συναντηθεί με στελέχη του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας και του Plaid της Ουαλίας, ενώ σήμερα η ίδια και στελέχη της κυβέρνησής της προγραμματίζουν μία σειρά από συναντήσεις και με άλλους εκπροσώπους κομμάτων, αλλά και ομάδων βουλευτών, προκειμένου να συζητήσουν για το Brexit. Αναφέρθηκε και στην άρνηση του Εργατικού κόμματος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Τ.Μέι, η οποία τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή». 'Αλλωστε λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη Δευτέρα, οπότε οφείλει να παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής ένα δεύτερο σχέδιο για το Brexit, ελπίζοντας ότι θα χαίρει της συναίνεσης της πλειοψηφίας του Σώματος. Την Τρίτη το κοινοβούλιο θα συζητήσει τα σχέδια της Τ. Μέι για το επόμενο διάστημα και οι βουλευτές θα μπορούν να κάνουν προτάσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία.

Οι Times γράφουν ότι ο Τζ. Κόρμπιν «Σνομπάρει τις συνομιλίες για το Brexit» και προτάσσει την άποψη του ηγέτη των Εργατικών ότι η πρωθυπουργός «εκβιάζει» τη χώρα υπό την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Παρουσιάζει τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών των Συντηρητικών για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η Τ.Μέι, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών του υπουργικού της Συμβουλίου σχετικά με το σενάριο ενός πιο ήπιου Brexit.

O Guardian υποστηρίζει ότι υπάρχει μία γενικευμένη συμφωνία στο κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να γίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις το θέτουν ως αίτημα, ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις. Χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη την κίνηση της Τ.Μέι για διακομματικές συνομιλίες αλλά διατηρεί μία δυσπιστία στις «διπλωματικές της ικανότητες» για το εάν θα καταφέρει να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που θα προκύψουν από τις ομιλίες. Γράφει χαρακτηριστικά ότι παραμένει προσκολλημένη στις αρχικές κόκκινες γραμμές της και εξακολουθεί να απορρίπτει την προοπτική μίας τελωνειακής ένωσης με ΕΕ, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα εναντιώσει τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις και θα περιορίσει την ελευθερία για εμπορικές συμφωνίες. Η πρωθυπουργός «ορμάει για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για το Brexit» γράφει στον τίτλο της και αναφέρει ότι οι βουλευτές των Συντηρητικών παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το πώς πρέπει να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία της.

Οι Financial Times αναφέρονται στη χθεσινή ψηφοφορία της πρότασης μομφής των Εργατικών με τον τίτλο «Η Μέι αναζητά ιδέες για το Brexit μετά τη μικρή νίκη της στην πρόταση μομφής», και γράφει για το κάλεσμα διακομματικών συνομιλιών για να βρεθούν λύσεις στο Brexit, όπως και για την αρνητική στάση των Εργατικών.

Η Daily Mail έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Κόρμπιν κλείνει την πόρτα στην Τερέζα» και καταφέρεται εναντίον της στάσης του ηγέτη των Εργατικών να μην συμμετέχει στις συνομιλίες, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια.

Η Daily Telegraph έχει στο πρωτοσέλιδό τις συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε ο υπουργός Οικονομικών και δύο ακόμη υπουργοί με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, στις οποίες φαίνεται να δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αποκλειστεί το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι είχε πρόσβαση σε ηχητικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο βουλευτών την επόμενη εβδομάδα, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση του 'Αρθρου 50. Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρωτοβουλία αυτή είναι πιθανό να έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ακόμη και της κυβέρνησης.

Η Independent γράφει ότι οι βουλευτές των Εργατικών ετοιμάζονται «στρίψουν τη βίδα» (με την έννοια της επιδείνωσης) στον Κόρμπιν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα, γράφει, οι αντάρτες του κόμματος των Εργατικών πρόκειται να στηρίξουν την επόμενη εβδομάδα πρόταση για δημοψήφισμα, με την ελπίδα ότι έτσι θα τον αναγκάσουν να τους υποστηρίξει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από