Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά αιτιώδης συνάφεια, συσχέτιση, σχέση προϋποθέσεων μεταξύ της αγοράς των S400 και της αγοράς των Patriot».

Για το θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας, ανέφερε ότι το έλεγχο θα τον έχει η Αγκυρα, προσθέτοντας πως το βλέπουν θετικά και είναι πρόταση που τη θέτει ο τούρκος πρόεδρος εδώ και τέσσερα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δουλέψει λεπτομερώς την πρόταση αυτή και ενημέρωσε σχετικά τους ηγέτες του κόσμου. «Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή, δεν θα υπήρχε αυτή η ροή προσφύγων το 2015-2016», σημείωσε.

Οι απειλές Τραμπ ανήκουν στο παρελθόν

Για τη συνομιλία που είχε προχθές ο τούρκος πρόεδρος με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο τελευταίος απείλησε ότι θα συντρίψει την Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι ήταν θετική και έδωσαν τις απαραίτητες απαντήσεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα ανήκει στο παρελθόν. Οι οικονομικές απειλές είναι παρελθόν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με θετική ατζέντα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Μόσχα στις 23 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι θα είναι μονοήμερη.

«Ειδικά, θα έχει στόχο τον συντονισμό με τη Ρωσία έπειτα από την απόφαση για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία. Θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τα θέματα της Συρίας και τα διμερή ζητήματα», πρόσθεσε.

Πηγή: Philenews