Με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί θεατρικό στυλ, υψηλών τόνων.

Εξήγησε ότι προκάλεσε τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, ενώ είπε ότι πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις.Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας, αναφερόμενος μάλιστα στη κυβέρνησης της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», είπε.

«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.

Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».

«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.

Το στέλεχος της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα κατά των βουλευτών που ήθελαν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος και διχαστικός, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Εχει επιλέξει τη στρατηγική της πόλωσης και της έντασης.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με το κόμμα του κ. Καμμένου κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα εάν είναι σικέ η συναλλαγή γιατί ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: «Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε».

Κατηγόρησε την κ. Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη για ταύτιση λέγοντας ότι οι ομιλίες τους είναι ίδιες σε βαθμό που αναρωτήθηκε αν τις γράφουν και μαζί.

Σας προσκαλώ σε ένα τηλεοπτικό διάλογο για τη Συμφωνία των Πρέσπων. Εγώ έχω επιχειρήματα εσείς έχετε φωνές ελάτε όπου θέλετε και όπως θέλετε. Εσείς έχετε τη δύναμη του λαϊκισμού του ψεύδους.

Αναφερόμενος στο κείμενο της  ρηματικής διακοίνωσης που έφθασε στο ΥΠΕΞ, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες της ΠΓΔΜ, είπε ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας και δεύτερον ότι η επίσημη γλώσσα που έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ είναι η σλαβική γλώσσα «καμία σχέση με τη δική μας κουλτούρα και τη δική μας παράδοση», είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι πρέπει να βρείτε άλλα επιχειρήματα να διαφωνήσετε.