«Θνησιγενή» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο παραιτηθείς υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί για τον απολογισμό του έργου του στο Υπουργείο, επαναλαμβάνοντας ότι «όποια συμφωνία κυρωθεί -και αν κυρωθεί- είναι αντισυνταγματική και οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη συντάξει κείμενο προσφυγής για να ακυρωθεί».

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι «θα έχει απέναντι της το 70% του σκοπιανού λαού όπως αποδείχθηκε με το δημοψήφισμα και το 80% του ελληνικού λαού, όπως εμείς υπολογίζουμε. Κι αν κάποιοι το αμφισβητούν, ας κάνουν δημοψήφισμα, το οποίο και ζητούμε».

Σχολιάζοντας τη στάση των δύο υπουργών των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση, τόνισε ότι είναι κάτι που στενοχωρεί γιατί «συμμαχητές μας, με τους οποίους πορευτήκαμε μαζί, εγκατέλειψαν τη μάχη ξαφνικά ή τουλάχιστον ξαφνικά μάς το γνωστοποίησαν.

Και όταν έχεις συνηθίσει έναν άνθρωπο να τον έχεις δίπλα σου στα δύσκολα, αισθάνεσαι πληγωμένος πραγματικά όταν από την πλάτη σου πίσω φεύγει η κάλυψη».

Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης επέστησε την προσοχή όλης της Βουλής και κάλεσε τους βουλευτές «να διαβάσουν το συνταγματικό κείμενο ακόμα και οι υπέρμαχοι της συμφωνίας γιατί εκχωρεί εθνική κυριαρχία δεδομένου ότι υπάρχει σε τουλάχιστον 8-9 σημεία η αναφορά «μακεδονικός λαός» και «μακεδονικοί αγώνες»». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «είναι αντισυνταγματική χωρίς τη συγκατάθεση 180 βουλευτών».

«Μένουμε σταθεροί στις αξίες μας εμείς οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Θα πολεμήσουμε ώστε ο όρος «Μακεδονία», ως ένα από τα κυρίαρχα εθνικά ζητήματα που απασχολεί την Ελλάδα, να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα και να μην παραδοθεί» σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του τόνισε: «Θα δυσαρεστήσουμε λιγάκι αυτούς που πιστεύουν ότι ο αγώνας αυτός φθίνει. Αυτή την πράξη που έκαναν οι δύο συνάδελφοι ενδυναμώνει τον αγώνα, γιατί δείχνει την αξία αυτών που μένουν και συρρέουν κάθε μέρα στα τηλεφωνικά κέντρα και τα γραφεία του κόμματος άνθρωποι να συμπορευθούν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες από διαφορετικούς χώρους».

Τέλος, υπεραμύνθηκε της επιστροφής στις ηθικές αξίες τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης έγινε προσπάθεια να σταματήσουν «ανήθικες πρακτικές» του παρελθόντος. «Συμμαχήσαμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μνημονιακή πολιτική και να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στην αξιοπρέπεια» κατέληξε.