Τι καλύτερο υπάρχει για το πρωινό μας από τη σπιτική μαρμελάδα; Η συνταγή μας είναι για μαρμελάδα πορτοκάλι, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα και με όποιο άλλο φρούτο επιθυμείτε, φροντίζοντας η αναλογία ζάχαρης να είναι 1 προς 1. Τα πορτοκάλια που είναι ιδανικά για μαρμελάδα και γλυκό, είναι αυτά με τη χοντρή φλούδα και τον πολύ χυμό και τα βρίσκουμε όλο τον Ιανουάριο και αρχές Φεβρουαρίου.

Υλικά

6 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα

1 λεμόνι

1.200 γραμ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι και αφαιρέσουμε το κοτσάνι, τα  κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Στύβουμε και το λεμόνι. Κρατάμε τα κουκούτσια και ότι έχει μείνει από τη σάρκα του φρούτου στο στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού (και του λεμονιού αν θέλετε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι, που πρέπει να είναι γύρω στο 1/2 λίτρο. Αν είναι λιγότερος προσθέτουμε. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια και ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες. Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, τη χαμηλώνουμε σε μέτρια, και σιγοβράζουμε με καπάκι γύρω στη 1 ώρα και 30΄ μέχρι  να μειωθούν τα υγρά στο μισό και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσέχοντας το μείγμα που φουσκώνει να μη χυθεί έξω από την κατσαρόλα μας. Όταν γίνει η μαρμελάδα μας την τοποθετούμε άμεσα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, που έχουμε αφήσει για δέκα λεπτά σε καυτό βραστό νερό και στη συνέχεια στραγγίσει. Γεμίζουμε τα βάζα όσο είναι ακόμη ζεστά μέχρι πάνω με μαρμελάδα, τα σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μας μέχρι να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες. Αν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.