Την θλίψη και τον αποτροπιασμό τους για την «στυγερή δολοφονία του Αλβανού κρατουμένου που κατεσφάγη σαν αρνί από συγκρατουμένους του στο Κατάστημα Κράτησης 1 του Κορυδαλλού» εκφράζουν οι  Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι με ανακοίνωσή τους, στην οποία κάνουν λόγο και για ηθικούς αυτουργούς, οι οποίοι με την πολιτική τους επηρεάζουν την εξέλιξη τέτοιων φαινομένων.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, που εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων: «Oι φυσικοί αυτουργοί μετά από κάθε γεγονός που συμβαίνει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μερικώς ή ολικώς αποκαλύπτονται». Το ζήτημα είναι τι γίνεται με «αυτούς που με την πολιτική τους λειτουργούν σαν οιονεί ηθικοί αυτουργοί» τους οποίους «τους ξέρουμε από πριν και με τα κατά καιρούς δελτία τύπου της Ομοσπονδίας μας, έχουμε αναφερθεί σε αυτούς επανειλημμένως και έχουμε ενημερώσει τους πάντες για τα πάντα».

Κατά τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους «από όποια μεριά και αν χυθεί αίμα είναι ανθρώπινο αίμα και εμείς δεν κάνουμε κανένα διαχωρισμό ως προς αυτό. Αναρωτιόμαστε ωστόσο ποιος έχει σειρά; Ποιος θα είναι ο επόμενος;» προσθέτουν.

Θα προτιμούσαν να μην ήταν «κακοί μάντεις αλλά μέχρι τώρα δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως μάντεις κακών».

Κατά τους ίδιους θα πρέπει να απαντηθούν  συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν στη λειτουργία των φυλακών Κορυδαλλού:

«Γιατί η φυλακή ήταν ανοιχτή στις 12.45 ενώ θα έπρεπε να ήταν ήδη κλειστή από τις 12; Από πότε έχει να κλείσει το Κ.Κ.1 Κορυδαλλού  το μεσημέρι, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα λειτουργίας του; Κλείνεται το Κ.Κ.1 Κορυδαλλού το βράδυ και αν ναι τι ώρα και με ποιο τρόπο; Τα γνωρίζουν ή όχι όλα αυτά η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης; » σημειώνουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Ναι τα γνωρίζουν και μάλιστα πάρα πολύ καλά».

Ο λόγος; «Τους τα έχουμε πει επανειλημμένως και τα έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν επιτέλους κάποιοι τις ιδεοληψίες τους και να αποδεχθούν τις ευθύνες τους;» καταλήγουν, κλείνοντας την ανακοίνωση με ύστερόγραφο τη λέξη ντροπή εις τριπλούν.