Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό ασκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια, λέγοντας ότι «ρευστοποιεί το πολιτικό σκηνικό, με οργανωμένη άγρα βουλευτών άλλων κομμάτων και με «κανιβαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ επί της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Η παρούσα Βουλή έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο μέσα σε συνθήκες παρακμής που θυμίζουν τη δεκαετία του 1960».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει την κυβερνητική κρίση ως αλληλοεκβιασμό των δυο κυβερνητικών εταίρων, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι με τη στάση του απέναντι στον Πάνο Καμμένο επιδιώκει να διαμορφώσει «κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πολιτικά «ρετάλια», προϊόν μιας βάναυσης και αρχαϊκής επιχείρησης αποστασίας». Συμπληρώνει, ακόμα, πως καταστρατηγούνται έτσι όλοι οι συνταγματικοί κανόνες του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης και ευτελίζεται η λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», την επείγουσα ανάγκη για θεσμική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας με κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, γύρω από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

«Αυτή είναι η μόνη πραγματικά προοδευτική προοπτική για την πατρίδα μας» υποστηρίζει και τονίζει ότι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ και ευρύτερα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας θα αποδιαρθρωθεί. Ο γυμνός πολιτικός τυχοδιωκτισμός δεν είναι ούτε αριστερός ριζοσπαστισμός ούτε ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «η δημοκρατική προοδευτική παράταξη μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τον βασικό ρόλο του θεματοφύλακα του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της ΝΔ αν προκύψει, θα είναι τεχνητή, αλλά και αναποτελεσματική, γιατί θα εγκλωβίσει την επόμενη κυβέρνηση στις βαθιές αντιφάσεις της συντηρητικής παράταξης. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι πάντα μια αυτόνομη πολιτική δύναμη εθνικής ευθύνης, σταθερότητας και προοπτικής. Δεν είναι συμπλήρωμα».