Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέκαμψε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, μετά τις παραχωρήσεις που έκανε η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστεί το κύμα διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» για το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Οι διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία από τα μέσα Νοεμβρίου, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου επί των καυσίμων, οδήγησαν τη δημοτικότητα του Μακρόν σε αρνητικό ρεκόρ στα τέλη του έτους. Στις αρχές Δεκεμβρίου οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ανεστάλησαν και ο πρόεδρος εισηγήθηκε μια σειρά μέτρων για να κατευνάσει τους διαδηλωτές, όπως αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ifor-Fiducial για το περιοδικό Paris Match και τον ραδιοφωνικό σταθμό Sud Radio, η δημοτικότητα του 41χρονου Μακρόν αυξήθηκε κατά 5 μονάδες τον Ιανουάριο, φτάνοντας το 28%. Και άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειχναν επίσης ότι η δημοτικότητα του προέδρου ανακάμπτει, αν και σε μικρότερα ποσοστά.

Η δημοσκόπηση της Ifop διενεργήθηκε στο διάστημα 3-4 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.014 προσώπων, πριν από τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια των οποίων ταραξίες πυρπόλησαν μηχανάκια και οδοφράγματα στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση απάντησε σκληραίνοντας τη στάση της και ανακοινώνοντας ότι θα καταστέλει τις μη προαναγγελθείσες διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια στο περιθώριό τους.

Η συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν σχετικά αυξημένη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Ifop θεωρούν ότι ο Μακρόν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Γαλλίας στο εξωτερικό, όμως μόνο το 19% πιστεύει ότι ο πρόεδρος κατανοεί τις ανησυχίες τους. Το 30% εγκρίνει την οικονομική πολιτική του.

Από την άλλη, ενόψει και τον ευρωεκλογών του Μαΐου, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι εδραιώνεται τη θέση του. Για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 το κόμμα της Λεπέν θεωρείται από τους ψηφοφόρους ότι εκπροσωπεί καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το 35% των ερωτηθέντων. Η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει ποσοστό 30%. Σύμφωνα με το περιοδικό, η αξιοπιστία των «Ανυπότακτων» υποχώρησε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, ενώ εκείνη της ακροδεξιάς αυξήθηκε από το 22 στο 35%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ωφέλησε κυρίως τη Λεπέν και όχι την αριστερά.