Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, αξίωσε σήμερα να υπάρξει τάχιστη ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών για το τι γνώριζαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας σχετικά με τη μαζική διαρροή δεδομένων πολιτικών στελεχών και ποια υπήρξε η αντίδρασή τους.

Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε στον ενημερωτικό όμιλο Funke πως η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να χύσει άπλετο φως «στο ποιες υπηρεσίες γνώριζαν τι ακριβώς, πότε και πως το αντιμετώπισαν».

«Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Αφορά την προστασία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε ο Κλίνγκμπαϊλ.

Από την πλευρά του ο Ζέεχοφερ δηλώνει στην Sueddeutsche Zeitung πως έλαβε γνώση της διαρροής μόλις το πρωΐ της Παρασκευής, αλλά θα μοιρασθεί όλα όσα μάθει με την κοινή γνώμη και προτίθεται να το πράξει το αργότερο εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδος των Πρασίνων στο Κοινοβούλιο Άντον Χόφραϊτερ δήλωσε πως ο πρόεδρος της κρατικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας BSI Άρνε Σένμπομ οφείλει να δώσει το ταχύτερο εξηγήσεις σε μία έκτακτη σύνοδο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η υποκλοπή αυτή των δεδομένων έχει κλονίσει τα θεμέλια του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας και διακυβεύει την τύχη της κυβερνητικής συμμαχίας, που ήδη είχε δεχθεί πλήγματα με τη διένεξη που υπήρξε για την συμπεριφορά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από