Είναι ο πιο σκληρός αγώνας του μηχανοκίνητου σπορ. Το «Ράλι Ντακάρ» αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι το βασικότερο εφόδιο των πληρωμάτων αλλά και των αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι οι ανεξάντλητες αντοχές τους. Το Ράλι Ντακάρ είναι μια πρόκληση που πραγματοποιείται σε αφιλόξενα μέρη, με το συνολικό του μήκος να αγγίζει τα 10 χιλιάδες «απρόοπτα» χιλιόμετρα.

Ένας εξαντλητικός αγώνας που διαρκεί σχεδόν δύο εβδομάδες με τους εμπλεκόμενους να έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρές καιρικές συνθήκες, απέραντους αμμόλοφους, απαιτητικά υψόμετρα σε απρόσιτα βουνά και ατέλειωτα χιλιόμετρα, που καταπονούν πληρώματα και κινητήρες.

Είναι επίσης, ο αγώνας που κρατάει τα σκήπτρα του πιο θλιβερού ρεκόρ, αυτού της απώλειας ανθρώπινων  ζωών, συμμετεχόντων ή και θεατών ( από το 1979 έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από εβδομήντα άνθρωποι).

Φέτος το ράλι Ντακάρ συμπληρώνει 40 χρόνια με τον παρθενικό αγώνα να οριοθετείται χρονολογικά το 1978. Οραματιστής του αγώνα ήταν ο γάλλος μοτοσικλετιστής, ο Τιερί Σαμπινέ, που σκοτώθηκε με μοτοσικλέτα στην έρημο Τενερέ, ένα χρόνο πριν την πρώτη διοργάνωση. Για τριάντα και πλέον χρόνια ( από το 1978 έως και το 2008) ο αγώνας ξεκινούσε παραδοσιακά από το Παρίσι με τελικό προορισμό το φημισμένο Ντακάρ, της Αφρικής.

Από την Αφρική στη Νότια Αμερική

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο ράλι Ντακάρ συντελέστηκε αιφνιδίως πριν από εννέα χρόνια, όταν το 2008, οι διοργανωτές ματαίωσαν για λόγους ασφαλείας όλες τις ειδικές διαδρομές, εξαιτίας των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών απειλών στην αφρικανική ήπειρο.

Το Ντακάρ, από το 2009 και μετά άλλαξε ήπειρο και μετακόμισε από την Αφρική στην Λατινική Αμερική. Όμως, αυτή η αλλαγή δεν αλλοίωσε , ούτε τις «αχανείς» ειδικές διαδρομές, ούτε τον απαιτητικό βαθμό δυσκολίας του πολυήμερου αγώνα, που συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και σήμερα μια πρόκληση για το μηχανοκίνητο σπορ.  Έτσι, και φέτος, οι απέραντοι αμμόλοφοι στο Περού, θα δοκιμάσουν τις αντοχές των τολμηρών οδηγών μοτοσικλέτας, αυτοκινήτων και φορτηγών! Ο αγώνας ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μια περιπέτεια που αγγίζει τα 5.000 χιλιόμετρα, και διασχίζει τα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη για δεκατέσσερις ημέρες. Σημείο εκκίνησης, το Περού και η πρωτεύουσα Λίμα, εκεί όπου θα γίνει και ο τερματισμός!