Ολοένα και περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας σκεπάζονται από το χιόνι. Καθώς η θερμοκρασία βυθίζεται συνεχώς κάτω από το μηδέν, οι χιονοπτώσεις γίνονται εντονότερες. Στην Πελοπόνησσο, σε πεδινές και ορεινές περιοχές, στη Βοιωτία, την δυτική και ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, πόλεις, δρόμοι, σπίτια, έχουν καλυφθεί από το χιόνι. Την Παρασκευή το έντονο κύμα κακοκαιρίας θα μεταφέρει τις χιονοπτώσεις και στον νομό Αττικής, ενδεχομένως και στην πόλη της Αθήνας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, αύριο Παρασκευή οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το Σάββατο, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική καθώς και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Επίσης, παγετός κατά τόπους ισχυρός θα υπάρξει τις πρωινές και βραδινές ώρες και τις δύο ημέρες, ενώ αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός στα βόρεια.

Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο την Παρασκευή θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ και από τη νύχτα τοπικά 9 Μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στην Εύβοια η έντονη χιονόπτωση, καθώς χωρίς ρεύμα είναι η Ιστιαία και τα γύρω χωριά. Παράλληλα, σύμφωνα με το tvstar.gr σημειώνονται πολλές πτώσεις δέντρων για τις οποίες σπεύδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δέντρο που έπεσε σε δρόμο στους Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας έχει εγκλωβίσει αυτοκίνητα.

Η χιονόπτωση είναι πυκνή στην βορειοκεντρική Εύβοια ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση των φορτηγών στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

Χειμωνιάτικο παραμένει το σκηνικό του καιρού στη Μακεδονία, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Στη Φλώρινα και την Κοζάνη αυτή την ώρα η θερμοκρασία είναι -4 βαθμούς Κελσίου, στα Γρεβενά και το Βελβεντό Κοζάνης -1, στο Κιλκίς 0, στη Νάουσα 1 και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 2.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστές παραμένουν οι επαρχιακές οδοί Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και Μελισοχωρίου-Ωραιοκάστρου, ενώ στην Πέλλα κλειστοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, συνολικά 11 πτήσεις χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια, λόγω χαμηλής νέφωσης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, το προσωπικό του αεροδρομίου είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη χιονόπτωση.

Mε αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Θεσ/νίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, στην εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών και Φλώρινας, καθώς και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού στη Φλώρινα.

Στην Καστοριά και στην Κοζάνη αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται στις εθνικές οδούς Κοζάνης – Ιωαννίνων, Κοζάνης – Φλώρινας και Κοζάνης – Λάρισας.

Ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς στην Εγνατία Οδό, στο ρεύμα από Κοζάνη προς Βέροια, όπου ακινητοποιήθηκε νταλίκα.