«Το μέλλον ανήκει στη φιλία μας» είναι το μήνυμα που στέλνει στους Σκοπιανούς ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία σε περίπτωση που μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται απόλυτος, απαντώντας «τίποτα».

«Πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον είναι μια υποθετική ερώτηση και δεν έχει νόημα στην πολιτική […] Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί» προσθέτει.

Στο μεταξύ, ο τέως υπουργός χαρακτηρίζει «ηλιθιότητες» τις θέσεις που υποστηρίζουν πως «εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, κι εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς», σημειώνοντας πως «μόλις περάσει ένα διάστημα δύο – τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας και από τις δύο χώρες και όλοι δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το θετικότερο με αυτή τη συμφωνία, τότε νομίζω ότι θα περπατώ γελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».

Παράλληλα, στη μακρά συνέντευξή του, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει χαριτολογώντας πως «δε νομίζω ότι θα πεθάνω χωρίς να επιστρέψω στη χώρα σας.Εξάλλου, έχω το δικαίωμα να επιστρέψω. Πιστεύω ότι η χώρα σας είναι όμορφη. Πρέπει να σας πω ότι τα Σκόπια μού άρεσαν περισσότερο με χιόνι».