Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης.

Ο εκλιπών εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο του είχε αναπτύξει πολυσχιδή δράση κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και κατά την περίοδο της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών.

Είχε διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Υπήρξε ακόμα σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ (Εσωτερικού) και διώχθηκε για τις ιδέες του. Έζησε δέκα χρόνια στη φυλακή, δύο χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίτσας στο νεκροταφείο Ραφήνας.

Η οικογένεια του επιθυμεί αντί στεφάνων να προσφερθούν τα χρήματα για τις ανάγκες του ιδρύματος «Ελπίδα».

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του αντιστασιακού Βαρδή Βαρδινογιάννη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης. «Εκφράζω τη συγκίνησή μου για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη και τα θερμά συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι ο Β. Βαρδινογιάννης υπήρξε «Ακατάβλητος αγωνιστής σε όλο τον βίο του, ηγετική μορφή της Aντίστασης κατά των Γερμανών στην Κρήτη αλλά και στέλεχος του Αντιδικτατορικού Αγώνα, διώχθηκε σκληρά για τις ιδέες του. Σημαντικός ήταν ο ρόλος του στην ίδρυση και τη λειτουργία της ΕΔΑ, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς. Αξιομνημόνευτες είναι και οι προσπάθειές του για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, ενώ επί χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 που σαν σκοπό έχει τη συγκέντρωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού της περιόδου 1940-1974».

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του αντιστασιακού Βαρδή Βαρδινογιάννη τονίζοντας ότι «βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εποχής του, υπήρξε μέχρι τέλους πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της ανανεωτικής Αριστεράς».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«O ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά με θλίψη τον μεγάλο αγωνιστή, ηγετική προσωπικότητα της ανανεωτικής Αριστεράς, Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Ο δικηγόρος Βαρδής Βαρδινογιάννης γεννήθηκε το 1921, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, και πρωταγωνίστησε στην οργάνωση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Σημαντική ήταν η συμβολή του στον αγώνα κατά της δικτατορίας, ενώ υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού. Διώχθηκε σκληρά για τις ιδέες του. Έζησε 10 χρόνια στη φυλακή, 2 χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.

Στις 17 Ιουλίου του 1955, μαζί με άλλους 26 συντρόφους του, στελέχη του ΚΚΕ, απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων.

Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης, ενώ διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.

Συνέγραψε βιβλία και άρθρα για την εθνική αντίσταση, καθώς και για την ιστορία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εποχής του, υπήρξε μέχρι τέλους πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της ανανεωτικής Αριστεράς. Από την πρώτη στιγμή τάχθηκε με την ανανεωτική αριστερά συμμετέχοντας στο ΚΚΕ εσωτερικού και στη συνέχεια στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, συμμετείχε στο τιμητικό προεδρείο του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 27/12 και ώρα 11 π.μ. στην εκκλησία της Παναγίτσας στο νεκροταφείο Ραφήνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, για τον θάνατο του αντιστασιακού Βαρδή Βαρδινογιάννη, εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

Αναφερόμενος στον θάνατο του «εκ των τελευταίων επιζώντων της ιστορικής ηγεσίας του ΚΚΕ εσωτερικού» ο συντάκτης της ανακοίνωσης σημείωσε ότι ο δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης είχε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), στην αντίσταση στη χούντα των συνταγματαρχών, στην ίδρυση και συγκρότηση του ΚΚΕ εσωτερικού. Συμμετείχε ενεργά στην πορεία της ανανεωτικής αριστεράς μέσα από τις γραμμές της ΕΑΡ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ».

Επισήμανε, δε, ότι ο εκλιπών , έζησε δέκα χρόνια στη φυλακή, δύο χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία. Καθώς και ότι στις 17 Ιουλίου του 1955, μαζί με άλλους 26 συντρόφους του, στελέχη του ΚΚΕ, απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο του (έγραψε βιβλία και άρθρα για την εθνική αντίσταση, καθώς και για την ιστορία του ΚΚΕ Εσωτερικού), πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης, ενώ διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων».