Σαφές μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει μηχανισμούς διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της παρά τις όποιες απειλές της Τουρκίας στέλνει μέσω των «ΝΕΩΝ» ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης. Ακόμα και αν η Λευκωσία επαναλαμβάνει κατά πάγια τακτική ότι δεν θα ακολουθήσει την επιθετική ρητορική της, είναι ξεκάθαρο ότι δεν εφησυχάζει και παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζονται ως ένας πολύτιμος σύμμαχος από την κυπριακή κυβέρνηση, που μάλλον ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία έχει αποφασίσει σε κάθε περίπτωση να μη στρατικοποιήσει το ενεργειακό πρόγραμμα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι γίνονται όλες οι κινήσεις που αφορούν την ασφάλεια και παράλληλα αναβαθμίζεται σε μέσα που της δίνουν τη δυνατότητα να ασκεί έλεγχο στην ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «όνειρο» τη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα, και μάλιστα τη στιγμή που στην Κύπρο βρισκόταν η κυρία Λουτ για συνομιλίες με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Τι σημαίνει η δήλωση αυτή για τις προθέσεις της Τουρκίας και την εξέλιξη των συνομιλιών; Πρόσφατα ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε νατοϊκές εγγυήσεις στο Κυπριακό, τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό;

Είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, τις οποίες κατά καιρούς επιβεβαιώνει τόσο με την τακτική που ακολουθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με τις διάφορες δηλώσεις κυρίως του τούρκου προέδρου και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Αυτό που έχει σημασία για τη δική μας πλευρά στην παρούσα φάση είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση τις διεθνείς αρχές και αξίες και στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επαναλάβει τη σαφή βούληση και απόλυτη ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των έως τώρα επιτευχθεισών συγκλίσεων και του πλαισίου των έξι παραμέτρων που καθορίστηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ποιος είναι ο στόχος της κλιμακούμενης ρητορικής της Αγκυρας και η συνεχής εκτόξευση απειλών, με αιχμή και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Σας ανησυχούν δηλώσεις όπως του ομολόγου σας Χ. Ακάρ, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προστατεύσουν τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;

Οι προκλήσεις και οι απειλές είναι η συνήθης τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα, αυτό όμως δεν επηρεάζει το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Διατηρήσαμε και διατηρούμε μια στάση χαμηλών τόνων, σύνεσης και συντονισμού χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ασφαλώς και δεν εφησυχάζουμε, αλλά με μεθοδικότητα, χωρίς μεγάλα λόγια κατευθυνόμαστε προς τον στόχο μας. Το υπουργείο Αμυνας και γενικότερα η κυβέρνηση έχουν αναπτύξει μηχανισμούς διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές από θεσμούς και κράτη – μέλη της ΕΕ καθώς επίσης και τρίτες χώρες που διακηρύττουν με κάθε ευκαιρία την αναγνώριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσον αφορά την εκμετάλλευση των πόρων εντός της ΑΟΖ μας.

Κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες δηλώσεις σχετικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα λεγόμενα συμφέροντα της Τουρκίας ή του ψευδοκράτους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις αξιολογούμε και αναλόγως προχωρούμε σε σχετικές ενέργειες και διαβήματα εκεί και όπου πρέπει, πάντοτε όμως με μεθοδικότητα και συγκράτηση.

Πιστεύετε ότι η Τουρκία διαμορφώνει τις συνθήκες ενός «ατυχήματος» στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και ποια μέτρα λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία; Εκτιμάτε ότι η αμερικανική γεώτρηση ενισχύει την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας;

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, χωρίς μεγάλα λόγια και με αυτοσυγκράτηση προχωρούμε απρόσκοπτα προς την υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το υπουργείο Αμυνας δεν έχει, ούτε πρέπει να έχει, τον κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο λόγος είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στρατικοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, η επιτυχία του οποίου θα έχει ευεργετικά οφέλη στον λαό μας.

Το βέβαιο όμως είναι ότι είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και μαζί συλλογικά και συντονισμένα ενεργούμε με σκοπό τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Τόσο οι συνεργασίες με γειτονικές χώρες που διατηρούν κοινά συμφέροντα όσο και η αναβάθμιση των μέσων μας που έχουν δυνατότητα να ασκούν έλεγχο στην ΑΟΖ μας συμβάλλουν στο θέμα της ασφάλειας των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Αυτή είναι η βασική υποχρέωση του υπουργείου Αμυνας και όλες μας οι ενέργειες κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σίγουρα, η αμερικανική γεώτρηση προσθέτει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παρουσία εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων εξυπηρετεί στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτή η συνεργασία προσβλέπει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.