Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν «ειδικό εξοπλισμό» στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Άμυνας, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή αυτή έχουν προκαλέσει χάος, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν πτήσεις και να εγκλωβιστούν για ώρες χιλιάδες επιβάτες.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει την αστυνομία του Σάσεξ να εντοπίσει τους δράστες.

Το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό και είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει, καθώς εμφανίστηκε άλλο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο αεροδρόμιο νωρίτερα το μεσημέρι.

«Προφανώς, στόχος μας είναι να ξανανοίξουμε, αλλά μόνο όταν κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει με ασφάλεια», είπε ο Κρις Γούντρουφ μιλώντας στο BBC. «Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούμε και δεν μπορώ να σας πω τι ώρα θα ξανανοίξουμε», πρόσθεσε.

Το χρονικό της ταλαιπωρίας 

Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Βρετανία, έκλεισε από το βράδυ της Τετάρτης, όταν εντοπίστηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) να πετούν στην περιοχή, μια ενέργεια την οποία οι αρχές χαρακτηρίζουν «σκόπιμη».

Ως αποτέλεσμα, έχει προκληθεί χάος καθώς 110.000 επιβάτες επρόκειτο να αναχωρήσουν ή να φτάσουν στο αεροδρόμιο αυτό σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στα γκισέ των πληροφοριών οι επιβάτες σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων. Άλλοι διαμαρτύρονται επειδή αναγκάστηκαν να μείνουν καθηλωμένοι για πολλές ώρες μέσα στο αεροπλάνο τους.

«Όλες οι πτήσεις αναστέλλονται σήμερα λόγω της δραστηριότητας των drones γύρω από το αεροδρόμιο» ανέφερε στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη απόπειρα διατάραξης των πτήσεων».

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από την πλευρά του κατήγγειλε μια ενέργεια «ανεύθυνη και εντελώς απαράδεκτη», υπενθυμίζοντας ότι αυτό που έγινε είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.

Το αεροδρόμιο έκλεισε γύρω στις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης, όταν θεάθηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν στον χώρο. Ξαναλειτούργησε για περίπου 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλεισε και πάλι τα ξημερώματα, καθώς αναφέρθηκαν ξανά πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Η αστυνομία του Σάσεξ ανέφερε ότι δεν έχει καμία ένδειξη πως η ενέργεια αυτή σχετίζεται με τρομοκρατία.

Οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους. «Κάθε φορά που νομίζουμε ότι πλησιάζουμε τον χειριστή, το μη επανδρωμένο εξαφανίζεται. Όταν σκεφτόμαστε να ξανανοίξουμε το αεροδρόμιο, εμφανίζεται και πάλι», εξήγησε ο Τζάστιν Μπάρτενσο, ένας υπεύθυνος της τοπικής αστυνομίας.

Το αεροδρόμιο κάλεσε όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν να επικοινωνούν προηγουμένως με τις αεροπορικές εταιρείες για να επιβεβαιώνουν την πτήση τους.

Ο Κρις Γούντρουφ είπε ότι ένα ελικόπτερο προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή. «Αλλά η αστυνομία μας είπε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να καταρρίψουμε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γιατί δεν ξέρουμε πού θα κατέληγαν οι αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε.

Το Γκάτγουικ είναι το όγδοο σε μέγεθος αεροδρόμιο της Ευρώπης. Εξυπηρετεί 228 προορισμούς σε 74 χώρες και κάθε χρόνο περνούν τις πύλες του 45 εκατομμύρια επιβάτες.

Διαβάστε επίσης:

https://www.tanea.gr/2018/12/20/world/vretania-110-000-epivates-paramenoun-stin-anamoni-sto-gkatgouik/

https://www.tanea.gr/2018/12/20/world/vretania-anestalisan-oi-ptiseis-sto-gkatgouik-meta-apo-entopismo-drones/