Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT (Russia Today) παραβίασε τους κανόνες της αντικειμενικότητας κατά την κάλυψη της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας και είναι πιθανόν να υποστεί κυρώσεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο Ofcom.

«Το Ofcom αποφάσισε σήμερα ότι το RT παραβίασε τους ραδιοτηλεοπτικούς κανόνες μη τηρώντας την αναγκαία αντικειμενικότητα σε επτά εκπομπές που μεταδόθηκαν σε διάστημα έξι εβδομάδων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρχής.

Οι παραβιάσεις «συνιστούν σοβαρή παραβίαση των ραδιοτηλεοπτικών κανόνων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Ανακοινώσαμε στο RT ότι θα εξετάζαμε την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων», τονίζεται επίσης στο κείμενο που αφήνει έτσι την δυνατότητα στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο να δώσει εξηγήσεις πριν από την λήψη περαιτέρω μέτρων.

Οι εκπομπές μεταδόθηκαν από τις 17 έως τις 26 Απριλίου, μετά την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok, στις 4 Μαρτίου. Και οι δύο επέζησαν.

Το Λονδίνο επέρριψε στην Μόσχα την ευθύνη για την επίθεση αυτή και ταυτοποίησε τους δράστες: είναι δύο πράκτορες της GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού.