Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία η οποία υποστηρίζεται από τον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνή συνασπισμό, δήλωσαν την Πέμπτη ότι προτίθενται να συνεχίσουν την επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Η μάχη (στον θύλακα) Χατζίν συνεχίζεται μέχρι τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των FDS, Μουστάφα Μπάλι. Οι μάχες θα σταματήσουν ωστόσο σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε, αναφερόμενος στις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αμερικανική απόφαση δεν είναι (για την ώρα) παρά μια απόφαση και δεν έχει ακόμη αντίκτυπο επί του εδάφους», πρόσθεσε ο Μπάλι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες συνεχίζονται σήμερα ανάμεσα στους κουρδικές δυνάμεις και στους τζιχαντιστές στο έσχατο καταφύγιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, γνωστή με την επωνυμία «θύλακας Χατζίν».

Υποστηριζόμενες από την αεροπορία του συνασπισμού κατά του ΙΚ, οι FDS πήραν τον έλεγχο, την περασμένη εβδομάδα, της κοινότητας Χατζίν, έπειτα από μάχες τριών και πλέον μηνών, περιορίζοντας την παρουσία των τζιχαντιστών σε δύο τελευταίες κοινότητες αυτού του έσχατου προπυργίου, στη Σούσα και την Αλ-Σάαφα.

«Είχαμε δηλώσει προηγουμένως πως αν δεχθούμε επίθεση, θα αφιερωθούμε στην προάσπιση των εδαφών μας», είπε ακόμη ο Μουστάφα Μπάλι, ο οποίος πρόσθεσε πως «το σενάριο μιας διακοπής της αντιτρομοκρατικής μάχης συνδέεται με τις τουρκικές απειλές».

Παρίσι – Ουάσινγκτον συζητούν για τους όρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων

Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν εναντίον του ΙΚ συνομιλούν με τις ΗΠΑ για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά η Ουάσινγκτον πρέπει να λάβει υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

«Εμείς και τα κράτη εταίροι μας στον διεθνή συνασπισμό συνομιλούμε με την Ουάσινγκτον για τον χρόνο και τους όρους της εφαρμογής της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα είναι προσεκτική ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εταίρων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η προστασία των πληθυσμών της βορειοανατολικής Συρίας και η σταθερότητα αυτής της περιοχής πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία και οποιαδήποτε επιστροφή των τρομοκρατών», προστίθεται στην ανακοίνωση.