Ανεβάζει το θερμόμετρο της επιθετικής ρητορικής η Τουρκία, με τους υπουργούς της να εκτοξεύουν ο ένας μετά τον άλλο απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, από το βήμα της βουλής της χώρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, με αιχμή τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικώντης Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην ομιλία του επανήλθε σε απειλητικό τόνο για να «υπενθυμίσει» «σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στη Κύπρο, να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ».

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Κύπρο «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας, για να προσθέσει ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά – σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου – δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Για τους υδρογονάνθρακες υποστήριξε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή και «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». «Πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».