Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων του 1947», προσθέτοντας ότι «επομένως υπάρχει ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ντε φάκτο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό:

«Προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαΐλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία.

»Αυτός που δεν πρέπει να βλαφτεί ή να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ. Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Αμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η βουλή, αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς».