Μόλις 5 χρόνια από την ίδρυση του SolidarityNow το 2013 στην Ελλάδα και, φτάνοντας στο τέλος του 2018, η οργάνωση πέτυχε να στηρίξει και να βοηθήσει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά της, περισσότερους από 300.000 ευάλωτους συνανθρώπους μας. Ανθρώπους τους οποίους γνωρίσαμε, βοηθήσαμε και ενδυναμώσαμε με πολλούς τρόπους μέσα από τις ποικίλες δωρεάν υπηρεσίες που παρέχουμε σε όλη τη χώρα.

«Το τέλος του 2018 έρχεται να επιβραβεύσει το SolidarityNow για τις σταθερές και συνεπείς προσπάθειές του στη διάρκεια της 5αετούς δράσης του. Κι αυτή η επιβράβευση δεν είναι παρά οι 300.000 άνθρωποι, τους οποίους βοηθήσαμε έμπρακτα και ουσιαστικά να ξανασταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν ξανά τη ζωή τους. Είτε αυτοί ήταν πρόσφυγες στους οποίους προσφέραμε στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση, είτε μητέρες και παιδιά που χρειάζονταν προστασία, είτε άνεργοι Έλληνες τους οποίους βοηθήσαμε να ξαναβρούν δουλειά», σημειώνει ο Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος του SolidarityNow και συνεχίζει: «Σταθερός στόχος του SolidarityNow είναι να συνεχίσει να αποτελεί καταλύτη για την προώθηση των αξιών των ανοικτών και δίκαιων κοινωνιών καθώς και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη».

«Για εμάς οι 300.000 άνθρωποι που ωφελήθηκαν απευθείας από τις δράσεις μας δεν είναι ένας αριθμός», επισημαίνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow. «Καθημερινά, όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με αυτούς τους 300.000 ανθρώπους έχουμε χαρεί, συγκινηθεί, φοβηθεί, αγωνιστεί, πετύχει – αυτό που μας ενώνει πάντα είναι ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Γιατί για εμάς, μια ανοικτή κοινωνία, ανοχής και ισότητας, προϋποθέτει την ενδυνάμωση όλων των μελών της. Όλοι πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο SolidarityNow: βοηθάμε ώστε να δημιουργείται ο προσωπικός χώρος για να μπορεί ο καθένας και η καθεμία να δρουν ελεύθερα και αυτόνομα».

Κέντρα Αλληλεγγύης Ανοιχτά για Όλους

Βασικό κορμό της οργάνωσης αποτελεί η λειτουργία των δύο Κέντρων Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη που διεύρυνε τις δράσεις του SolidarityNow προς τους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, από το 2016.

-63.000 άνθρωποι -Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες- ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας

-26.700 και πλέον άνθρωποι ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

-6.100 άνθρωποι -πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο- ωφελήθηκαν από το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.

Στέγαση, και όχι μόνο, για περισσότερους από 7.000 ανθρώπους

Από το 2016 μέχρι σήμερα, η οργάνωση προσέφερε στέγη και υποστήριξη σε περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στόχος του SolidarityNow είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο βασικό δικαίωμα της στέγασης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, με την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων στέγασης. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, να ενδυναμωθούν, να αυτονομηθούν ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες μιας νέας ζωής. Αυτό γίνεται εφικτό με το σχεδιασμό κατάλληλων ενεργειών ενδυνάμωσης των ωφελούμενων που συμβάλλουν στην ομαλή κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Η Εκπαίδευση Μετράει | Education Matters, το δια βίου Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Για το SolidarityNow, η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων γι’ αυτό και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων είναι αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων της οργάνωσης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Τον τελευταίο χρόνο (2017-2018), ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 5.900 εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης, ενώ 2.000 μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.

Δίνουμε το Λόγο στους Ανθρώπους που Βοηθάμε!

«Ο συσσωρευμένος θυμός μου είχε γίνει σαν νερό που με έπνιγε. Σήμερα διηγούμαι την ιστορία μου και λαμβάνω σπουδαία βοήθεια!»

Σοφία, 51 ετών, από την Ελλάδα, υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Ψυχολογικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

«Δίνω συγχαρητήρια στο SolidarityNow για τα μαθήματα ελληνικών. Έμαθα πολλές νέες λέξεις!»

Χαϊντέρ, 17 ετών από το Πακιστάν, παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

«Θέλω τα παιδιά μου να πάνε σχολείο. Να μάθουν ελληνικά. Θέλω να μάθουν και να κάνουν περισσότερα από μένα».

Σαΐντ, 27 ετών, μέλος της κοινότητας των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, βρέθηκε στην Ελλάδα και είναι ωφελούμενος μαζί με την οικογένειά του του προγράμματος στέγασης

«Αυτό το δίπλωμα είναι το δώρο των γενεθλίων μου!»

Σάνα, 22 ετών από το Πακιστάν, ωφελούμενη του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε και αποφοίτησε από σεμινάριο ονυχοπλαστικής

«Ήθελα να μάθω κάτι καινούργιο! Είμαι καθηγήτρια Ιταλικών, όμως, επειδή δε βγαίνουν τα έξοδα, αναγκάζομαι να κάνω και άλλες δουλειές».

Θεοδώρα, από την Ελλάδα, ωφελούμενη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποφοίτησε από το σεμινάριο «IT Essentials» με τη συνεργασία της CISCO Networking Academy.