Ο νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την «αναστολή» των δραστηριοτήτων της Unicef στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που μαστίζεται από τον ανταρτοπόλεμο των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, κατηγορώντας προσωπικό του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά για κατασκοπεία υπέρ των τζιχαντιστών.

Το προσωπικό της Unicef «εκπαιδεύει και αναπτύσσει κατασκόπους που στηρίζουν τους αντάρτες και τους υποστηρικτές αυτών», ανέφερε ο συνταγματάρχης Ονιγιαμα Νουακουάκουα σε ανακοίνωσή του.

«Έχουμε αξιόπιστες αναφορές ότι κάποιοι από αυτούς εμπλέκονται σε ολέθριες πρακτικές που μπορεί να είναι επιζήμιες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επειδή εκπαιδεύουν κατασκόπους που υποστηρίζουν τους αντάρτες», σημείωσε.

«Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις της Unicef αναστέλλονται στα βορειοανατολικά μέχρι νεωτέρας», συμπλήρωσε.

Οι νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις, κατηγόρησαν το Ταμείο για υπονόμευση των προσπαθειών των στρατευμάτων καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ανταρτοπολέμου έπειτα από ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που έκανε η Unicef σε κατοίκους της πόλης Μαϊντουγκούρι, την Τετάρτη και Πέμπτη 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Δεν έχει υπάρξει άμεση, επίσημη αντίδραση από την Unicef. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Οργανισμού δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Unicef προσπαθεί να διασταυρώσει την απόφαση του στρατού.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε απόπειρα «εκφοβισμού των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών».

«Η κατηγορία είναι παράλογη και το μόνο αποτέλεσμα της αναστολής των δραστηριοτήτων της Unicef θα είναι η απώλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται εκείνοι, οι ζωές των οποίων έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο με την Μπόκο Χαράμ», δήλωσε ο Οσάϊ Οτζίγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Νιγηρία. Κάλεσε στην άμεση ακύρωση της απόφασης του νιγηριανού στρατού.

Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε η εξέγερση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, το 2009, ενώ 1,8 εκατ. άλλοι έχουν εκτοπιστεί, προκαλώντας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.