Δεκάδες παραμύθια έχουμε ακούσει σε όλη την παιδική μας ηλικία, αλλά λίγα είναι αυτά που έχουν σημαδέψει τη μνήμη μας. Κλασικά και αγαπημένα μεγάλωσαν εμάς αλλά και τα παιδιά μας και το ηθικό δίδαγμα του καθενός ξεχωριστά βοήθησε στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους.

Ασχημόπαπο

Μια ωδή στην ομορφιά, μια ιστορία με happy end, ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των παιδιών είναι το «Ασχημόπαπο» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο παραμυθάς που δημιούργησε δεκάδες φανταστικούς κόσμους για ονειροπόλους όλων των ηλικιών έγραψε μια ιστορία για ένα πλάσμα που δεν γνώριζε την ομορφιά που κρύβει μέσα του.

Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, «Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Τα πιο γνωστά παραμύθια»

 Ο πιο γνωστός παραμυθάς των Χριστουγέννων στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

Και μαζί και το περιοδικό «Mommy & Daddy»

——————————————————————————————————–

Τα πειράγματα των υπόλοιπων παπιών για το γκρι χρώμα του και το νερό που πάντα καθρέφτιζε την περίεργη μορφή του έγιναν στο τέλος από εχθροί σύμμαχοι. Και όταν το ασχημόπαπο έγινε κύκνος και βρήκε την πραγματική του θέση δεν ξέχασε ποτέ την μαμά πάπια. Μια ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά πόσο άσχημο είναι να μένουν στην εξωτερική εμφάνιση και όχι στην εσωτερική ομορφιά κάποιου.

Κοριτσάκι με τα σπίρτα

Μένοντας στον Άντερσεν δεν μπορεί να μην σταθεί κανείς στο «Κοριτσάκι με τα σπίρτα». Στην Χριστουγεννιάτικα λυπηρή ιστορία που αφορά στα όνειρα και στην ελπίδα ενός ταλαιπωρημένου παιδιού. Το παραμύθι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1845 και από τότε έχει προσαρμοστεί δεκάδες φορές.

Μια κρύα Παραμονή Πρωτοχρονιάς ένα κοριτσάκι παρακολουθεί τους κάτοικους της χιονισμένης πόλης να κάνουν τα τελευταία ψώνια και να ετοιμάζονται για την πιο γιορτινή μέρα του χρόνου. Εκείνο κάθεται σε μια γωνία του δρόμου και προσπαθεί να πουλήσει σπίρτα για να ζήσει. Η ανάγκη της για ζεστασιά την ανάγκασε να ανάψει όλα τα σπίρτα και στη λάμψη τους η μικρή φαντάστηκε όμορφες ξέγνοιαστες στιγμές. Την γιαγιά της να της λέει παραμύθια και να την αγκαλιάζει. Το τραγικό τέλος του παραμυθιού θέλει το επόμενο πρωί περαστικοί να βρίσκουν νεκρό το μικρό κορίτσι στην άκρη του δρόμου και γύρω της αναρίθμητα καμένα σπίρτα.

Πινόκιο

Ο φανταστικός ήρωας του Κάρλο Κολόντι έχει μεγαλώσει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο και έχει βοηθήσει την αποφυγή παντός είδος ψέματος. Η μύτη του Πινόκιο που μεγαλώνει όποτε λέει ψέματα είναι σήμα κατατεθέν του ξύλινου αγοριού που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που είναι επιρρεπής στα ψέματα και την υπερβολή.

Ρούχα από λουλουδιασμένο χαρτί, παπούτσια από ξύλο και καπέλο από ψωμί είναι τα μόνο εφόδια που μπόρεσε να του δώσει ο ξυλογλύπτης μπαμπάς του Τζεπέτο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από την λαχτάρα να αποκτήσει ένα παιδί, έκανε τον ξύλινο Πινόκιο πραγματικό αγόρι.

Στην πραγματικότητα ο Κολόντι δεν είχε πρόθεση να γράψει ένα παιδικό παραμύθι, για αυτό και στην αυθεντική εκδοχή ο Πινόκιο βρίσκει φρικτό θάνατο και ο πατέρας του πεθαίνει αβοήθητος στη φυλακή. Μετά από αίτημα εκδότη, ο συγγραφέας πρόσθεσε στην ιστορία την καλή νεράιδα που σώζει τον ήρωα και τελικά τον κάνει πραγματικό αγόρι όταν αποκτά καλύτερη επίγνωση του εαυτού του.

Ο Τζακ και η φασολιά

Μια ιστορία που έχει περάσει από πολλές εκδοχές για να φτάσει σε αυτή που λέμε στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες είναι ο «Τζακ και η φασολιά». Ένα αγγλικό παραμύθι που καταγράφεται πρώτη φορά το 1734 με το όνομα «The Story of Jack Spriggins and the Enchanted Bean» στο βιβλίο Round About Our Coal-Fire, αργότερα ξαναγράφεται το 1807 από τον Benjamin Tabart ως «The History of Jack and the Bean-Stalk», η πιο γνωστή εκδοχή του, όμως, είναι αυτή που γράφτηκε και εκδόθηκε το 1890 στο βιβλίο English Fairy Tales από τον Joseph Jacobs και λέγεται ότι είναι και η πιο κοντινή στις προφορικές παραδόσεις. Μια φαινομενικά ανόητη ανταλλαγή με μαγικούς σπόρους από τους όποιους φυτρώνει ένα δέντρο που φτάνει μέχρι τον ουρανό κάνει τον Τζακ ιδανικό ήρωα στα μάτια των παιδιών. Η πάλη με το γίγαντα, η καλοσύνη του αγοριού και η καλή νεράιδα -απαραίτητη σε κάθε παραμύθι- αφήνει την φαντασία των παιδιών ελεύθερη και η φασολιά γίνεται τέλειο αφορμή για όνειρα χωρίς όρια.

Σταχτοπούτα

Το φτωχό κοριτσάκι που καταφέρνει και γοητεύει τον πρίγκιπα είναι σίγουρα το αγαπημένο παραμύθι κάθε κοριτσιού. Μια νεράιδα, μια κολοκύθα και ένα γοβάκι σήμα κατατεθέν κάθε ρομαντικής συνάντησης έγιναν σύμβολα όλων των γυναικών. Η μικρή αδικημένη Σταχτοπούτα που ταλαιπωρείται από την μητριά και τις αδερφές της καταφέρνει να πάει στο χορό του πρίγκιπα και να τον κερδίσει. Όλα αυτά όμως μέχρι τα μεσάνυχτα. Μετά το κορίτσι φεύγει και ο πρίγκιπας με μόνο όπλο ένα γοβάκι ψάχνει τη γυναίκα των ονείρων του. Η ιστορία δημιουργήθηκε το 1634 αλλά η εκδοχή των αδερφών Γκριμ το 1812 είναι πιο γνωστή στις μέρες μας. Η Σταχτοπούτα παντρεύεται τον καλό της και τα κορίτσια όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως ομορφιάς, κοινωνικής θέσης ή πλούτο έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να ονειρεύονται το δικό τους πρίγκιπα.

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Ένα Ευρωπαϊκό παραμύθι των Αδερφών Γκριμ του 1812 μας έχει κάνει να αγαπήσουμε εκτός από την Χιονάτη και τα μικρά πλασματάκια που την βοήθησαν να επιβιώσει. Η βασίλισσα που ρωτάει τον μαγικό καθρέφτη «ποια είναι η πιο όμορφη» και τα μάγια στην όμορφη Χιονάτη την ανάγκασαν να μείνει μόνη στο δάσος με μόνο καταφύγιο ένα μικρό σπιτάκι με μικροσκοπικά κρεβατάκια και καρεκλίτσες. Οι επτά νάνοι κάνουν ότι μπορούν για το κοριτσάκι αλλά τελικά το φιλί του πρίγκιπα της δίνει ξανά ζωή.