«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο και οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του, οφείλονται πρωτίστως στον τρόπο ανασκαφής του το 2014» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, «με αφορμή δημοσιεύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος».

Το ΥΠΠΟΑ ενημερώνει επίσης ότι «οι εργασίες στο μνημείο έχουν ξεκινήσει και βαίνουν με γρήγορους ρυθμούς» και πως «σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης των γραπτών επιχρισμάτων και προγραμματίζεται η εισαγωγή των εξειδικευμένων μελετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πρώτο τρίμηνο του 2019».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος για το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο και οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του οφείλονται πρωτίστως στον τρόπο ανασκαφής του το 2014. Υπενθυμίζεται ότι τότε η ανασκαφή προχώρησε με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς και με εκτεταμένη χρήση, σε βαθμό κατάχρησης, εκσκαφικών μηχανημάτων για την αποχωμάτωση του λόφου, που προκάλεσαν προβλήματα στατικής φύσης με αποτέλεσμα να καταρρέουν τα εδάφη παρασύροντας λίθους του περιβόλου του μνημείου.

Το 2015 και το 2016 ελήφθησαν τα αναγκαία σωστικά μέτρα από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με συνεχείς χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου και με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Αμφίπολης και τη συνδρομή της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Παράλληλα με τη λήψη των άμεσων στερεωτικών μέτρων, το Υπουργείο Πολιτισμού κατάρτισε πρόγραμμα αποκατάστασης, συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του ταφικού μνημείου και ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του οποίου το μνημείο θα αποδοθεί στο κοινό προστατευμένο και με κατάλληλες υποδομές επίσκεψης.

Στο πλαίσιο του ενταγμένου έργου ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πρόσληψη εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου με τη διενέργεια διαγωνισμού με ποιοτικά κριτήρια. Η συνδρομή του τεχνικού συμβούλου είναι κρίσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τόσο λόγω των κατασκευαστικών ιδιαιτεροτήτων του μνημείου, όσο και λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ανασκαφική διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Οι εργασίες στο μνημείο έχουν ξεκινήσει και βαίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Έχει ήδη εγκατασταθεί το εργοτάξιο και ολοκληρώνεται η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων για την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ παράλληλα στον λόφο πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές τομές και στρωματογραφικές διερευνήσεις.

Σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης των γραπτών επιχρισμάτων και προγραμματίζεται η εισαγωγή των εξειδικευμένων μελετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα με την εκτέλεση του ενταγμένου έργου, το ΥΠΠΟΑ πραγματοποιεί ένα συνολικό πρόγραμμα ενεργειών και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αμφίπολης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση δεκαέξι ιδιοκτησιών στον λόφο Καστά, ενώ σημαντικό έργο εκτελείται στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος με προϋπολογισμό 276.000 ευρώ, ώστε το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης να διαμορφωθεί σε έναν ενιαίο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Για όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες ενημερώνονται ανελλιπώς για την πορεία του έργου.

Ο,τιδήποτε άλλο διακινείται, εντάσσεται στο πεδίο της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και δεν υπηρετεί τον στόχο της ανάδειξης του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ως οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Η πολιτιστική κληρονομιά, όπως δεν προσφέρεται για εθνικιστική εκμετάλλευση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».