Μιλώντας την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο ΦΟΝ των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ επανήλθε στο θέμα, και δίχως να αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, είπε ότι «ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μου, θα είμαστε “Βόρειο-Μακεδόνες”, έχουμε ένα πρόθεμα το “Βόρεια”, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα».

Οπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, η απάντηση αφορούσε στο ερώτημα πολιτών για το πώς ο ίδιος αισθάνεται «που ψήφισαν 80 βουλευτές για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και όταν τα παιδιά τους θα καταγράφονται ως Βορειομακεδόνες».

«Εχουμε δει εδώ και 27 χρόνια να χανόμαστε, μπορεί να συνεχίσουμε να χανόμαστε, αλλά για να βελτιώσουμε τη ζωή εδώ στη χώρα μας και να μην γίνουμε μια χώρα συνταξιούχων, πρέπει να κρατήσουμε τους νέους, για αυτό αποφασίσαμε τέτοια βήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα, την αυτοδιάθεση μας. Δεν θα είμαστε ‘Βορειομακεδόνες’ και δεν αντέχουμε την ντροπή των ‘ΦΥΡΟΜιανών’. Πρέπει να σκεφθούμε τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο Ζάεφ.

«Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας»

Και ενώ ο Ζάεφ συνεχίζει τα περί «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού λαού» εμφανίζεται στην Αριδαία νέα Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που φέρει την επωνυμία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας», με τον διακριτικό τίτλο «Κρστε Μισιρκοβ».

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».

Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της, είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το καταστατικό και η λειτουργία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας εγκρίθηκαν από το ελληνικό πρωτοδικείο.

Η ίδια αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Στις 18 Νοεμβρίου, 2018 ιδρύθηκε νέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΏΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και με το διακριτικό τίτλο «ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ”, με έδρα την Αριδαία.

Σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλαδα και στην Ευρώπη.

Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως:

α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

β) εκδόσεις CD/DVD

γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων

δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.

ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση.

Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών η εταιρεία θα μπορεί να ενεργεί όλες τις προσήκουσες πράξεις».

Αρκετές οργανώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στη Μακεδονία, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την προώθηση της «μακεδονικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού… ».