Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να επιστρέψουν οι ουκρανοί ναύτες και τα πλοία που κατασχέθηκαν από τη Ρωσία στη Θάλασσα του Αζόφ, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση για την πρόκληση του γεγονότος προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή από τα εσωτερικά της προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20 στο Μπουένος Άιρες, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι ήταν αναγκαία η κράτηση των ναυτικών, ενώ  αποκάλυψε πως έχει συνταχθεί και έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε, τα αρχεία καταγραφής των πλοίων δείχνουν ότι έγινε προσπάθεια να περάσουν μέσα από τον πορθμό του Κερτς, μία περιοχή που βρίσκεται στην χερσόνησο της Κριμαίας, κάτι που σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο είναι καταφανής πρόκληση.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ναυτικών με ρώσους που κρατούνται στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε: «Δεν εξετάζουμε ενδεχόμενη ανταλλαγή και η Ουκρανία δεν έθεσε αυτό το ζήτημα. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι ‘αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ουκρανικής κυβέρνησης, δηλώνοντας πως «η τρέχουσα ουκρανική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει αυτό το θέμα».

Η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου κλιμακώθηκε μετά τη σύλληψη την Κυριακή από ρώσους συνοριοφύλακες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων και 24 ουκρανών ναυτών στη Μαύρη Θάλασσα, στ΄ανοιχτά της Κριμαίας.

Η Ρωσία τους κατηγορεί για παράνομη είσοδο στα ρωσικά χωρικά ύδατα, με την Ουκρανία από την πλευρά της να καταγγέλλει «πράξη επιθετικότητας» και ως απάντηση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε πολλές μεθοριακές περιοχές της.