Καταπέλτης κατά των κατηγορουμένων είναι το δεκασέλιδο πόρισμα που κατατέθηκε στον ανακριτή, από τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, που έχει ορίσει η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου μέσω της Πολιτικής Αγωγής.

Σύμφωνα με το πόρισμα, αφού γίνεται ξεκάθαρο όχι μόνο ότι ο Ζακ Κωστόπουλος σταμάτησε να αναπνέει εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχτηκε, αλλά και ποια χτυπήματα ήταν τα καίρια και εκείνα που συνέβαλαν καθοριστικά στο θάνατο του.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, μέρος του οποίου δημοσιεύει σήμερα το VICE Greece, στην αιτία θανάτου ο ιατροδικαστής υπογραμμίζει πως «Ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου, επήλθε συνέπεια ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου, απότοκος πολλαπλών τραυματισμών σώματος – κυρίως κεφαλής».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στο πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καλόγρια και Σ. Μαριανού αναφέρεται ότι τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, από τα οποία προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο, ήταν η αιτία του τραγικού θανάτου του το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου σε κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας.

«Ως εκ τούτου η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου είναι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου, σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος» καταλήγει το πόρισμα των ιατροδικαστών.

Οι ιατροδικαστές είχαν επισημάνει ότι κατά τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκαν πολλαπλά διάσπαρτα τραύματα στο σώμα του άτυχου Ζακ. Τα τραύματα αυτά όμως, όπως επισήμαναν, «δεν συνιστούν θανατηφόρες κακώσεις με την έννοια ότι θα μπορούσαν να επιφέρουν από μόνα τους απευθείας τον θάνατο» . Προκλήθηκαν από ποικίλους μηχανισμούς, όπως από τέμνον όργανο (π.χ. τμήματα γυαλιού), από θλων αμβλύ όργανο (π.χ. χέρι ή πόδι), από πρόσκρουση σε επιφάνεια (π.χ. έδαφος ή ογκώδες αντικείμενο).

Οι ιατροδικαστές στην ενημέρωση για το τελικό πόρισμα επανέλαβαν ότι η τοξικολογική εξέταση δεν κατέδειξε παρουσία τοξικών ή άλλων ουσιών που να συνδέονται με τον θάνατο