Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στο πρόγραμμα του αγωγού NordStream 2, ο οποίος θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία κατά τη μεταφορά του αερίου της στην Ευρώπη, παρά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν αυξήσει τις επικρίσεις κατά του προγράμματος αυτού αφότου η Ρωσία κατέλαβε την Κυριακή κοντά στην Κριμαία τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία. Επικριτές υποστηρίζουν πως ο αγωγός θα καταστήσει τη Γερμανία και την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτημένες από τη Ρωσία όσον αφορά τις ενεργειακές προμήθειές τους.

«Σημείωσα τις επικρίσεις, όμως τίποτε δεν έχει αλλάξει στη βασική άποψη για το οικονομικό πρόγραμμα» του NordStream, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Γερμανία εξακολουθεί να θέλει να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει μια χώρα διαμετακόμισης του αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία είχε δηλώσει πως ο NordStream 2 θα πρέπει να μπει σε αναμονή.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης από τους ευρωπαίους συμμάχους τους να εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για τις Διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συζήτηση για περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πρόωρη. «Είναι ένα νομικό εργαλείο που έχει συνέπειες γι’ αυτούς που πλήττονται από τις κυρώσεις, έτσι αυτό σημαίνει πως πρέπει να το εξετάσεις και να το συζητήσεις προσεκτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.