Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Πέμπτη το Ιράν, στη διάρκεια συνόδου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ότι παρέλειψε να δηλώσει ένα πρόγραμμα τοξικών όπλων παραβιάζοντας έτσι διεθνείς συμφωνίες.

Ο αμερικανός αντιπρόσωπος στον ΟΑΧΟ Κένεθ Γουόρντ δήλωσε στη διάρκεια της συνόδου των κρατών μελών του οργανισμού που έχει την έδρα του στη Χάγη πως η Τεχεράνη επιδιώκει να προμηθευθεί επίσης θανατηφόρους νευροτοξικούς παράγοντες για «επιθετικούς σκοπούς».

Η Τεχεράνη δεν αντέδρασε άμεσα στις κατηγορίες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ενστάσεις με την Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τον πόλεμο στη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν από καιρό φόβους ότι το Ιράν διατηρεί ένα πρόγραμμα χημικών όπλων το οποίο έχει παραλείψει να δηλώσει στον ΟΑΧΟ», υποστήριξε ο Γουόρντ στη διάρκεια της συνόδου, κατά την οποία θα εξετασθεί ο ρόλος του ΟΑΧΟ στα επόμενα χρόνια.

«Τις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι το Ιράν χρησιμοποιεί για επιθετικούς σκοπούς χημικές ουσίες που δρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αντιπρόσωπο, το Ιράν δεν δήλωσε τη μεταφορά οβίδων που περιέχουν χημικά προϊόντα και εστάλησαν στη Λιβύη τη δεκαετία του 1980, παρά την έκκληση του ΟΑΧΟ να ταυτοποιηθεί η προέλευσή τους. Οι οβίδες βρέθηκαν μετά τον θάνατο του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Ήταν σαφώς ιρανικής προέλευσης, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές στα φαρσί πάνω στα κιβώτια που περιέχουν τις οβίδες πυροβολικού», δήλωσε ο Γουόρντ, προσθέτοντας πως το Ιράν δεν έχει δηλώσει ούτε μια «αποθήκη χημικών όπλων» παρά την ανακάλυψη τοξικών οβίδων και βομβών στη Λιβύη και στο Ιράκ.

Οι νέες αμερικανικές κατηγορίες περί ιρανικών χημικών όπλων διατυπώνονται σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενης πίεσης που ασκείται στο Ιράν από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επανέφερε μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Γουόρντ κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη σύμμαχό του Ρωσία ότι «επιτρέπουν» στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα «συνεχίζοντας παράλληλα τα δικά τους προγράμματα χημικών όπλων».

Η Ρωσία υπέστη μια ήττα την Τρίτη χάνοντας δύο ψηφοφορίες που είχαν στόχο να φρενάρουν τον νέο ρόλο του ΟΑΧΟ, ο οποίος έλαβε από τον Ιούνιο την άδεια να αποδίδει τις ευθύνες για χημικές επιθέσεις.