Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν την Τετάρτη διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στις οποίες συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην ΕΕ.

Επικεφαλής της ρωσική αντιπροσωπείας ήταν ο Διευθυντής της Τέταρτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αλεξάντρ Μπότσαν-Χάρτσνεκο. Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε η επικεφαλής του Διευθυντηρίου Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων και Τουρκίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής πολιτικής Αντζελίνα Εϊκχορστ και ο διευθυντής της Διεύθυνσης για ζητήματα διεύρυνσης της ΕΕ και υποθέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Ευρωπαϊκών, Ενταξιακών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστρίας ( η οποία έως την 31η Δεκεμβρίου είναι προεδρεύουσα χώρα) Κλάους Βιόλφερ.

Η μόνιμη ρωσική αντιπροσωπεία διευκρίνισε ότι κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων «συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που σχετίζονται με τα Βαλκάνια, όπως και η συνεργασία της Ρωσίας και της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής». Τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τον δεύτερο γύρο παρόμοιων διαβουλεύσεων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019